De 6 beste ideeën voor een zwembad in je tuin

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Polytherm GmbH. Pool
Loading admin actions …

Je droomt al jaren van een zwembad in je tuin. Voor jou niets heerlijker dan tijdens een warme zomerdag op de rand van het zwembad te zitten. Voeten in het water. Koel drankje erbij. Wat zou het fantastisch zijn om een zwembad aan huis te hebben. Je ziet het al helemaal voor je. Een mooi vormgegeven zwembad op een centrale plek in de tuin. Helder blauw golvend water met een mooi poolhouse van hout en een lounge plek. Na lang nadenken en twijfelen is het dan eindelijk is zover. Je hebt besloten om een zwembad te kopen. Maar hoe ga je beginnen? Er zijn zo veel soorten zwembaden. Zwembaden van beton, RVS, kunststof, hout. En ook de vormen zijn eindeloos? In dit Ideabook delen we een aantal handige tips met je die je op weg kunnen helpen in je zoektocht naar het perfecte zwembad voor jou.

Zwembaden in alle soorten en maten

Welk materialen en welke vorm je kiest, is afhankelijk van de stijl die je met het zwembad wilt uitstralen en de plaatst waar het zwembad gaat komen. Dichtbij huis kan het zwembad een verlengstuk van je huis vormen  Wanneer je voor het zwembad dezelfde materialen en kleuren als binnen gebruikt vormen buiten en binnen een geheel en versterken elkaar. Plaats je het zwembad wat verder van huis dan is het mooi om het zwembad meer een te laten worden met de omgeving. Plaats er een mooi poolhouse bij zoals op de foto. Hier kun je alle spullen kwijt voor het zwembad, zoals luchtbedden, speelballen voor de kinderen, een stapel handdoeken voor na het zwemmen en onder de luifel kun je heerlijk loungen, koken en eten.

Raadpleeg een landschapsarchitect voor een advies over de vorm, de stijl en de ideale plek voor je zwembad.

Materialen

Bij het ontwerp van je zwembad kun je alle kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zwembad van beton en deze helemaal naar eigen ontwerp laten maken. De aanleg kost wel meer tijd, maar dan heb je ook een zwembad die helemaal naar je wensen en eisen is vorm gegeven! Sneller is de aanleg van een zwembad van polypropyleen. Deze koop je kant-en-klaar en laat je in een dag in je tuin plaatsen. Schitterend zijn ook de zwembaden van RVS. Een materiaal dat bij uitstek geschikt is voor een trendy en moderne omgeving. RVS heeft een heel gladde structuur en is daardoor ook een makkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Meer inspirerende voorbeelden van RVS zwembaden vind je in dit Ideabook.

Omvang zwembad

Zwembaden zijn er in alle maten. Hoe groot je zwembad moet zijn hangt af van wat je ermee wilt doen. Wil je echt banen trekken en aan je conditie werken dan heb je een groter zwembad nodig dan wanneer je alleen een beetje wilt plonsen tijdens warme zomerdagen. Om te kunnen zwemmen heb je een minimale omvang van 7 x 3 meter nodig. Op de foto zie je dat ook in een niet al te grote tuin prima een zwembad past. Met een pad en wat borders rondom, oogt de tuin zelfs ruimtelijk en groot. Heb je echt geen ruimte voor een groot zwembad, maar wil je niet alleen maar badderen in je zwembad? Dan is een ‘Swimstream’ een oplossing. Met een Swimstream maak je een brede en diepe stroming in je zwembad. Zo kun je je uren zwemmen zonder ooit aan de overkant van je zwembad te komen!

Sprankelende kleuren

Hotel Villa Honegg Jestico + Whiles Hotels
Jestico + Whiles

Hotel Villa Honegg

Jestico + Whiles

Sprankelende blauwe kleuren als de Middellandse zee rond een Spaans eiland of de blauwe lucht tijdens een mooie zomerdag. Of juist een donkere kleur voor een zwembad met een meer natuurlijke uitstraling? De kleur van de bodem en de wanden van je zwembad bepalen de kleur van het water. Welke kleur je kiest hangt af van de omgeving, de vorm van het zwembad en het gevoel dat jij bij een kleur krijgt. Bij een natuurlijke zwemvijver is het mooi om zwart folie te gebruiken. Zo krijg je het gevoel alsof je tussen de rietkragen zwemt. Prachtig in combinatie met een natuurlijke oeverbeplanting. Kies je voor een strak modern zwembad dan is een licht grijze kleur als op de foto mooi . Deze kleur wordt steeds vaker gebruikt omdat het zorgt voor een rustig blauw. Als een helder spiegelend alpenmeer. Vind je het moeilijk om een kleur te kiezen kijk dan naar meer voorbeelden van zwembaden.

Schoon en fris water

Het is natuurlijk fijn om in gezond zwemwater te zwemmen. Het zwembadwater kun je schoonmaken
met chloor maar dat is niet echt goed voor het milieu en voor je huid! Gelukkig komen er steeds meer milieuvriendelijker methodes op de markt om het water schoon te houden. Voorbeelden hiervan zijn zwembadzout en de natuurlijke zwemvijver. Zwembadzout is een goed alternatief voor chloor en een stuk beter voor je huid. Maar het meest natuurlijk is de plantenfilter in een natuurvijver. Bij deze methode pomp je het zwemwater door een moeras van planten als kattenstaart, gele lis, zegge en lisdodde. De bacteriën die op de wortels van de planten groeien zuiveren het water op natuurlijke manier.

Zelf kun je natuurlijk ook veel doen. Vis regelmatig de bladeren uit het water , dek `s avonds het zwembad af en houdt de omgeving van het zwembad schoon.

Veiligheid boven alles

Kinderen en water vormen een gevaarlijke combinatie. Neem daarom altijd maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Heb je kinderen dan is een hek rond het zwembad onontbeerlijk. Je kunt kinderen nu eenmaal niet de hele dag in de gaten houden en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een andere mogelijkheid is je zwembad overkappen. Dit is niet alleen veilig, maar heeft ook nog een aantal andere voordelen. Zo koelt het water minder snel af, is de verdamping van het water minder en blijft je zwembad schoner.

Raadpleeg een specialistische zwembadbouwer voor meer advies.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!