Ouder worden we allemaal, 6 tips om een huis geschikt te maken voor ouderen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Industrial style doors
Loading admin actions …

Ouder worden we allemaal. Het is slechts een kwestie van tijd. Misschien ben je zelf nog niet heel oud, maar zijn er wel mensen in je omgeving die dat zijn. Een opa en oma, of misschien worden je ouders ook al een dagje ouder. Het is natuurlijk fijn als oudere mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Niemand zit er echt op te wachten om zijn tijd door te brengen in een bejaardentehuis. En als je alles nog zelf kunt, is dat natuurlijk ook helemaal niet nodig. Toch kan het wel zo zijn dat oudere mensen bepaalde dingen minder makkelijk kunnen, zoals traplopen bijvoorbeeld. Dan wordt het lastig voor ze om in hun eigen huis te blijven wonen. Verhuizen naar een ander huis kan dan een optie zijn. In sommige gevallen volstaat een verbouwing of wat simpele aanpassingen aan de huidige woning.

In dit Ideabook nemen we 6 tips met je door om een huis geschikt te maken voor ouderen. We bespreken dingen als een rolstoeltoegankelijke douche en gelijkvloers wonen. Natuurlijk is niet elke tip voor iedereen van toepassing. Gebruik daarom de informatie die voor jou of degene in jouw omgeving van toepassing is. Lees snel verder en kom erachter hoe je als oudere zo lang mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen.

Garage naast de deur

Voor veel ouderen wordt lopen op een gegeven moment wat lastiger. Met een beetje mazzel geldt dat niet voor fietsen. Veel ouderen kunnen ook tot op hoge leeftijd nog wel auto rijden. De fiets en de auto zijn dan de twee middelen om nog mobiel te blijven. En mobiel blijven is wel zo fijn, en ook heel erg belangrijk. De hele dag thuis blijven is immers niet iets waar een mens heel erg gelukkig van wordt. Om de fiets en auto te kunnen gebruiken is het bij een slechte mobiliteit handig als deze een beetje makkelijk te bereiken zijn. Daarom is het ideaal om als oudere in een huis te wonen met een garage naast de deur. Dan hoeft er geen enorme afstand te worden afgelegd om de fiets of auto te bereiken. Natuurlijk kun je een fiets altijd redelijk dichtbij in een schuurtje zetten. In drukke woonwijken geldt dat voor de auto echter niet altijd. Daarvoor is een garage een echte uitkomst.

Ga gelijkvloers wonen

Als lopen bij veel ouderen een probleem wordt, dan geldt dat uiteraard ook voor traplopen. Wellicht is dat nog wel eerder problematisch dan het lopen zelf. Een voor de hand liggende oplossing is om gelijkvloers te gaan wonen. Dat kan in een woonhuis zijn, maar ook een appartement is natuurlijk een optie. Er zijn verschillende woonhuizen te vinden waarbij de slaap- en badkamer zich ook op de begane grond bevinden. Soms is er dan nog wel een tweede verdieping met een slaapkamer die als logeerkamer of opslagruimte kan worden gebruikt. Het is ook mogelijk om te verhuizen naar een appartement, daar woon je tenslotte helemaal gelijkvloers. Een laatste optie is een verbouwing van de huidige woning. Als er op de benedenverdieping genoeg ruimte is om uit te bouwen, dan kan daar natuurlijk een slaap- en badkamer worden aangebouwd.

Wil je meer lezen over verbouwingen? Dan is dit Ideabook een aanrader. 

Laat een traplift installeren

Als traplopen op een gegeven moment een probleem wordt, dan is het dus een optie om gelijkvloers te gaan wonen. Maar mocht verhuizen nou geen optie zijn en het uitbouwen van de benedenverdieping ook niet, dan zit er niets anders op dan de bovenverdieping toch te blijven gebruiken. Wat je dan kunt doen is het laten plaatsen van een traplift. Daardoor is traplopen niet langer aan de orde en wordt de moeite van een verhuizing of verbouwing je bespaart. Trapliften zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen, waardoor er altijd een te vinden is die op de trap past. Het is een relatief simpele oplossing voor een toch wel erg groot probleem.

Rolstoeltoegankelijk toilet en badkamer

Het kan zo zijn dat ouderen op een gegeven moment in een rolstoel belanden, omdat lopen gewoon niet meer gaat. Dan is het wel zo prettig als de toilet en badkamer in huis nog te gebruiken zijn. Deze ruimtes moeten daarom rolstoeltoegankelijk worden gemaakt. Dat betekent dat de deuren breed genoeg moeten zijn. Ook moeten de ruimtes groot genoeg zijn om een rolstoel in kwijt te kunnen. En er mogen geen drempels meer voor de deur liggen. In de douche kan een stoeltje worden geplaatst, waarop tijdens het douchen kan worden gezeten. Uiteraard moeten er ook handvatten in komen waaraan de oudere zich kan vasthouden. De laatste twee zijn ook al een handig hulpmiddel voor ouderen die nog niet in een rolstoel zitten.

Plaats schuifdeuren in huis

Inhakend op het mogelijk rolstoelgebruik van ouderen is het ook verstandig om schuifdeuren in huis te laten plaatsen. Deze zijn vaak drempelloos, waardoor ze rolstoeltoegankelijk zijn. Daarnaast kunnen ze veelal verder open dan een gewone deur. Dit is ook makkelijk wanneer je er met een rollator doorheen wilt. Tenslotte zijn schuifdeuren over het algemeen ook gemakkelijk te openen.

Kies voor een geschikte inrichting

Het is aan te raden om bij een huis voor ouderen rekening te houden met de inrichting. Zo is het wel zo handig als de eettafel zich dicht bij de keuken bevindt, zodat er niet eerst nog door een gang en woonkamer met de pannen hoeft te worden gelopen. Speciale meubelstukken kunnen ook van pas komen. Denk dan aan een zogenaamde sta-op-stoel, waar je als oudere makkelijk uit overeind kan komen. Mocht er nog op de bovenverdieping worden geslapen, dan is het handig als er daar ook een toilet is. Dan hoeft er ’s nachts niet helemaal naar beneden te worden gelopen om naar de toilet te gaan. En zorg er voor dat de voorraadkast zich beneden bevindt. Er is niets onhandiger dan tijdens het koken steeds naar boven te moeten lopen. De wasmachine en droger kunnen het beste boven staan, dan hoeft er niet met manden vol kleding van boven naar beneden te worden gesjouwd.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine