Onderhoud van je houten vloer: alle tips en tricks

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
V.I.P.Floors Walls & flooringWall & floor coverings
Loading admin actions …

Ben jij al de trotse eigenaar van een prachtige houten vloer? Het geeft een prachtige, warme sfeer in huis zo’n natuurproduct als hout. Er is keuze uit talloze soorten en voor elke ruimte is er een passende stijl. Samen met een neutrale tint op de muur vormt hout de ideale basis in je woning. Om het hout mooi te houden is het wel belangrijk om het hout regelmatig te voeden en te voorzien van een nieuwe laklaag. Anders wordt het hout kaal, versleten en verliest het zijn mooie kleur. Lak daarom met enige regelmaat de vloer met een slijtvaste lakverf en je hebt in no time weer jarenlang plezier van je prachtige vloer. Voor sommigen is het onderhoud een struikelblok. Wanneer je echter weet hoe je hout moet onderhouden dan valt het best mee. Het onderhoud hoeft dus geen belemmering te zijn om toch zo’n mooie vloer aan te schaffen. Lees mee voor een korte samenvatting met handige tips hoe je jouw houten vloer het beste verzorgt.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer—6 tips om de vloer op de juiste wijze te behandelen

Voor het juiste onderhoud en gebruik van je houten vloer is het belangrijk om een aantal basisregels te volgen. Volg daarom deze volgende zes tips om de vloer op de juiste wijze te beschermen:

1.Gebruik een zachte bezem zodat de vloer niet beschadigt door zand en vuil.

2. Leg een goede, zachte deurmat bij de voordeur die goed absorbeert.  

3. Plaats viltdoppen onder stoelen meubels en tafels zodat het schuiven van deze meubels geen krassen veroorzaakt op de houten vloer 

4. De ideale temperatuur in huis bedraagt 20 °Celsius en de beste luchtvochtigheid 60-70%. Dit voorkomt het krimpen of uitzetten van de houten vloer.  

5. Reinig de vloer met een dweil die goed is uitgewrongen en gebruik weinig water. Eventueel kan het passende reinigingsmateriaal voor de gekozen houtsoort worden toegevoegd. 

6. Kauwgom of kaarsvet kun je gemakkelijk van het hout afkrabben en daarna reinigen of eventueel poetsen met een beetje olie of wax op een zachte niet pluizige doek.

De houtsoort kennen

Hout is een schitterend natuurproduct. Elke houtsoort en plank heeft zijn eigen unieke uitstraling. Het biedt warmte en sfeer in je woonruimte en zorgt ook voor een betere akoestiek in huis. Harde geluiden worden er namelijk door gedempt. Qua houtsoorten zien we momenteel een groot aanbod aan eiken. Eiken is een populaire houtsoort die zorgt voor een rustieke en rustige sfeer. Daarnaast vind je ook een hele range met bewerkingen van eiken zoals greywash, white wash, chalk, soft brush of verouderd eiken. Los van eiken is er een enorm aanbod aan andere houtsoorten van maple tot walnoot, kersen en beuken. Elk van deze houtsoorten is weer verschillend qua hardheid. Zo zijn eiken of kersen hardere houtsoorten die minder snel beschadigingen of krassen oplopen dan de zachtere houtsoorten. Wanneer je de keuze gaat maken voor een houten vloer houdt hier dan rekening mee. Het is zonde wanneer je mooie vloer snel vol putten en gaten zit. Laat je daarom goed voorlichten over de houtsoort aan de hand van je gezinssamenstelling en het gebruik van de vloer. Laat je ook inspireren door de voorbeelden van houten vloeren in dit artikel

Hardheid van hout

Vinylcork (Cork & Vinyl) Granorte Walls & flooringWall & floor coverings
Granorte

Vinylcork (Cork & Vinyl)

Granorte

Iedere soort hout heeft specifieke kenmerken. Een houtsoort kunt je herkennen aan bepaalde mechanische kenmerken zoals buigsterkte, druksterkte, splijtsterkte en akoestische eigenschappen. Samen bepalen deze eigenschappen de hardheid van het hout. De hardheid van hout wordt uitgedrukt via de meeteenheid Janka. In zijn algemeenheid kunnen we dus een onderscheid maken tussen hard hout en zacht hout. Hoe harder de kwaliteit van het hout, hoe hoger het aantal Janka en des te duurzamer en slijtbestendiger het hout.

Wat kun je beter niet doen?

Heb je last van vlekken op de vloer of voetafdrukken dan is het mogelijk dat er teveel reinigingsmiddel is gebruikt of dat het gebruikte reinigingsmiddel te vet is. Gebruik ook liever geen agressieve middelen zoals ammonia of schuurmiddel. Hierdoor kan de toplaag van het hout beschadigen. Loop niet met vieze schoenen via de tuin of voordeur naar binnen en verschuif ook geen meubels of aardewerken plantenpotten zonder bescherming eronder. Kortom, denk goed na over alles in huis dat de vloer eventueel zou kunnen beschadigen.

Wat kun je beter wel doen?

Belangrijk is om de houten vloer goed schoon te houden en meerdere keren per week te vegen, dweilen of reinigen met een goed reinigingsproduct. Is het hout na de reiniging toch niet schoon, reinig dit dan nogmaals met een combinatie van water en schoonmaakazijn. Is de vloer beschadigd, heeft deze een doffe uitstraling of vertoont hij slijtage dan is het zaak om de vloer een keer opnieuw te lakken. Niet alle houtsoorten hoeven te worden gelakt. Massief hout wordt bijvoorbeeld alleen maar grondig gereinigd en erna wordt een laag was of olie aangebracht. Bij normaal gebruik is dat maar een keer per jaar nodig. Doe het per deel van de kamer zodat je niet alle meubels uit de kamer hoeft te verwijderen.

Soorten behandelingen

De verschillende soorten hout vragen elk om een andere behandeling. Een ruwe houten vloer wordt alleen maar gereinigd en voorzien van een laag olie of wax. Lamelparket daarentegen wordt eens in de paar jaar geschuurd en voorzien van een laag slijtvaste, transparante lak. Wanneer dit precies nodig is, hangt af van de houtsoort, het gebruik, de kwaliteit vloer en het onderhoud. Bij een lichtere houtsoort kun je beter voor lak kiezen. Dit behoudt hierdoor zijn mooie lichte kleur. Wanneer je kiest voor een bewerking met wax dan dien je eerst een laag met olie aan te brengen. Wax is vrij bewerkelijk. Het moet regelmatig worden opgepoetst met een boenmachine. Wax-olie is een combinatie van was en olie ineen. Je brengt dit in twee lagen aan dus dit bespaart je een bewerking. Als laatste is er olie. Een olielaag beschermt de vloer en geeft een mooie uitstraling. Een olielaag moet eens in de paar jaar vervangen worden. Elk product heeft een andere look en uitstraling dus ga naar een vloerenzaak om verschillende stalen te bekijken.

Waar ligt je vloer?

Bij het kiezen van je favoriete houten vloer is het ook belangrijk om rekening te houden waar je de vloer gaat leggen. De locatie in je huis zorgt er namelijk voor dat er verschil zit in het soort onderhoud dat nodig is en welke houtsoort beter aansluit. Ga je bijvoorbeeld voor een houten vloer in je keuze zoals in dit voorbeeld? Dan ga je waarschijnlijk de houten vloer vaker dweilen. Niet iedere houten vloer is hiertegen bestendig. Het schoonmaken van je houten vloer kan dus verschillen. Maar één ding is zeker, een houten vloer in je keuken is prachtig! Laat je hier verder inspireren.


Onderhoud

Het voornaamste onderhoud van de houten vloer bestaat dus uit het beschermen, regelmatig en grondig reinigen en eens in de paar jaar vervangen van de lak-, olie- of waxlaag. Heb je geen zin of tijd om het groot onderhoud zelf te doen dan kun je natuurlijk ook een expert inschakelen. Deze kan ook advies geven over welk product en wijze van onderhoud het meest geschikt is voor jouw vloer. Ben je op zoek naar prachtige houten meubels voor bij je perfect onderhouden vloer? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Kosten

Onderhoud van een houten vloer past binnen elk budget. Wil je wat minder besteden, dan kun je het prima zelf uitvoeren. Vind je het prettig wanneer je er geen omkijken naar hebt, dan kun je het uitbesteden aan een gespecialiseerd vloerbedrijf. In dit geval moet je rekenen op tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter afhankelijk van de benodigde bewerking. Besluit je om het zelf te doen dan bestaan de kosten uit de wax, olie of lak en de eventuele huur van een schuur- of boenapparaat. De meeste olie, wax of lak kost rond de 20-40 euro per liter en daarmee kun je meestal zo’n 20 m² vloer behandelen. In geval van lak of olie komen daar soms nog de huurkosten bij voor een boen- of schuurmachine. Heb je een kleinere ruimte? Dan scheelt dat natuurlijk in de kosten en in dit artikel ontdek je alles over de juiste (houten) meubels voor kleine ruimtes.

Goed onderhoud is dus absoluut belangrijk om de houten vloer zijn mooie natuurlijke uitstraling te laten behouden. Vergeleken met een aantal jaar geleden is het aantal mogelijkheden om dit op simpele wijze te doen enorm toegenomen. Belangrijkste inzake het goed onderhouden van de vloer is het goed reinigen, de vloer beschermen en eenmaal in de zoveel jaar een nieuwe passende toplaag aanbrengen. De kamer leegruimen, even schuren en aanbrengen en voilà de vloer is weer als nieuw!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!