Keukenapparatuur schoonmaken en onderhouden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Keukenapparatuur schoonmaken en onderhouden

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
by desink.it Modern
Loading admin actions …

Het zal je vast niet zijn ontgaan, in een keuken worden dingen over het algemeen snel vies. En juist in de keuken is het belangrijk dat alles schoon is. Niet alleen op het oog schoon, maar ook echt schoon. Een keuken wordt voornamelijk vies tijdens het koken. Hoe vies precies? Dat hangt heel erg af van het gerecht dat je gaat bereiden. Een pan aardappelen of groente op het vuur zorgt niet eens voor zo heel veel vuil, maar dat is bij een roerbakgerecht wel anders. Zeker als je voor het bereiden olie gebruikt, dat spettert vaak alle kanten uit. Het gevolg is helaas dat meestal de helft van je keuken onder de vetspetters zit. En dan hebben we het nog niet eens over het proces van het bereiden voordat het eten in de pan gaat. Kip snijden op een snijplank vereist achteraf tenslotte ook het nodige schoonmaakwerk. Vooral omdat rauwe kip een gevaarlijke verspreider van ziektes kan zien.

Ook keukenapparatuur heeft het zwaar te verduren en moet met regelmaat goed worden schoongemaakt. En daarnaast moet het voor een lange levensduur ook goed worden onderhouden. Om je een beetje te helpen met goed schoonhouden van je keukenapparatuur hebben we dit Ideabook voor je samengesteld. Hierin lees je hoe je veelgebruikte apparatuur in je keuken goed schoon kunt houden, maar ook hoe je de producten goed kunt onderhouden. Zo voorkom je dat bacteriën in je keuken de vrije hand krijgen. Daarnaast zorg je ervoor dat je keukenapparatuur zolang mogelijk meegaat. En dat is wel zo fijn!

De oven schoonmaken

Je oven gebruik je voor het bereiden van een uiteenlopend aantal gerechten. Je kunt er brood in bakken, pizza’s in klaarmaken en ovenschotels in bereiden. De laatste is bij vele van ons erg populair, al moet je ook de pizza niet onderschatten. En sinds de opkomst van een echt lekkere ovenkroket en –bitterbal, zal de oven ook hiervoor veel worden gebruikt. Om te beginnen kun je stappen ondernemen om je oven zo schoon mogelijk te houden. Voordat je een product in de oven zet, dek je de bakplaat af met ovenpapier of aluminiumfolie. Zo zorg je ervoor dat eventuele kruimels of vetspetters niet op je bakplaat terechtkomen. Het schoonmaken van je oven doe je het liefst zo vaak mogelijk. Hoe minder het vuil is aangekoekt, en dat geldt zeker voor vet, hoe makkelijker je het kunt verwijderen. Er zijn speciale producten op de markt die in ieder geval beloven dat ze je oven goed schoon krijgen. Moet je flink boenen? Dan kun je het best een schuursponsje gebruiken. Kies het liefst voor natuurlijke schoonmaakproducten, aangezien de oven toch de plek is waar voedsel in wordt bereid.

De magnetron onderhouden

Een magnetron onderhoud je eigenlijk een beetje hetzelfde als de oven. In sommige keukens zullen de oven en de magnetron zelfs hetzelfde apparaat zijn. Net als voor de oven, zijn er voor de magnetron speciale schoonmaakmiddelen te verkrijgen. Het vies worden van een magnetron kun je veelal voorkomen door de producten die je opwarmt goed af te dekken. Dat kan in een bakje met een deksel, mits dit geschikt is voor gebruik in de magnetron. Je kunt ook gebruikmaken van speciale magnetronfolie. Hier zitten gaatjes in waardoor je gerecht toch goed warm kan worden.

Het gasfornuis schoonhouden

Het gasfornuis is voor vele van ons een doorn in het oog. Er is bijna niets in de keuken dat zo vaak vies wordt. Alleen als je nooit kookt, kun je het goed schoonhouden. Juist door de besmettelijkheid van een gasfornuis is het belangrijk om het altijd meteen na het koken schoon te maken. Hoe langer je hiermee wacht, hoe moeilijker het wordt. En aangezien je er dagelijks tegenaan kijkt, kun je het maar beter zo schoon mogelijk houden. Voor het schoonmaken van je gasfornuis kun je een gewoon keukendoekje en speciale keukenreiniger gebruiken. Deze producten werken goed tegen vlekken die zijn ontstaan door vet. Spuit het gasfornuis in met de keukenreiniger en neem af met een nat keukendoekje. Om strepen te voorkomen kun je het gasfornuis het beste droogmaken met een theedoek. Voor professioneel advies om strepen te voorkomen, kun je deze keukenfabrikanten eens benaderen.

De mixer na gebruik schoonmaken

Een mixer gebruik je voor het bereiden van deeg voor brood, pizza, koekjes of taarten. Vaak wordt dit een kleverige bende, wat goed is voor hetgene dat je wilt bereiden. Uiteraard is het minder goed voor je mixer, en vooral voor jouzelf. Het schoonmaken van een mixer is namelijk een hele klus. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken. Het laten weken in warm water met afwasmiddel bijvoorbeeld. Hierdoor komt de aangekoekte deeg los, waarna je het met warm water makkelijk afspoelt. Als er toch nog restjes deeg achterblijven, dan kun je deze met een afwasborstel vaak gemakkelijk weghalen.

De koelkast schoonhouden

De koelkast is zo’n apparaat waarbij het vuil niet direct opvalt, maar waarbij het er wel zit. Je moet het dan ook vaker schoonmaken dan je misschien zou denken. Hiervoor zijn speciale schoonmaakmiddelen te verkrijgen die je in een sopje kunt verwerken. Een koelkast kun je het beste schoonmaken voordat je weer boodschappen moet doen, aangezien deze dan zo leeg mogelijk is. Alles wat er nog wel instaat haal je er uit en sla je eventueel op in een koelbox. Hierdoor voorkom je dat producten tijdens het schoonmaken bederven. Hierna haal je de lades en planken eruit en maak je deze buiten de koelkast schoon. Voor je ze terugzet, maak je uiteraard eerst de binnenkant schoon. Als alles goed is afgedroogd, kun je de spullen in de koelkast terugzetten.

De waterkoker schoonmaken

Een waterkoker of fluitketel is in mening huishouden een veelgebruikt apparaat. Na het eten een kopje thee is in veel gezinnen een gewoonte geworden. Ongemerkt gaat er steeds meer kalk in de waterkoker zitten, iets wat de levensduur van het apparaat niet ten goede komt. Daarom is het belangrijk om de waterkoker eens in de zoveel tijd te ontkalken. Hiervoor zijn speciale ontkalkinsgsproducten te verkrijgen, maar je kunt ook kiezen voor citroen of azijn. Producten die een stuk beter zijn voor je gezondheid. Je laat de waterkoker met water en het product naar keuze een tijdje staan en maakt het daarna schoon met een afwasborstel. Zeker bij het gebruik van een ontkalkingsproduct moet je de waterkoker na het ontkalken meerdere malen goed omspoelen met water.

Wil je meer lezen over keukens? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!