Moderne pergola's: 10 ontwerpen voor een geweldige tuin!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
LM Arquitetura | Conceito Country style house
Loading admin actions …

Genieten van een gezellige middag of avond in gezelschap is een van de favoriete bezigheden van veel mensen wanneer de zomer nadert. En wat is nu een betere plek om dit te doen dan onder de pergola… thuis! Een pergola is een structuur gemaakt van balken die een dak van verschillende materialen ondersteunt. Hij biedt halfschaduw en natuurlijk gefilterd licht waardoor een unieke, natuurlijke en frisse sfeer ontstaat. Het dak kan van hout, stof, balken, ijzer of planten gemaakt worden; kortom een pergola is altijd een goede keuze voor aan de buitenzijde van je huis. Mis deze 10 prachtige ontwerpen pergola's dus niet; ze zullen je zeker helpen om te beslissen welke het meest geschikt is voor jouw terras of tuin.

1. Voor een samenhangende entree

Een idee dat je zeker zal bevallen is om de pergola bij de ingang van je huis te plaatsen. Het voegt een vleugje klasse toe aan je gevel en zorgt voor een ruime entree door de nadruk op het dakpaneel met openingen. En je bereikt nog meer impact door te kiezen voor kleuren die contrasteren met de voorkant van je huis: een geweldig idee. 

​2. Met een glazen afdekplaat blijft je huis licht van binnen!

Vroeger was de pergola meer functioneel: hij hielp bij de afvoer van regenwater vanaf het dak door middel van een schuine helling en vormde zo een verlenging van het dak. Vandaag de dag is zijn rol eigenlijk meer esthetisch en met talloze ontwerpen en materialen worden pergola's op grote schaal gebruikt als plek om even van de schaduw te genieten. Op deze foto zien we hoe de koloniale stijl gecombineerd wordt met een pergola die perfect past bij het huis dankzij het gebruik van hout in donkere tinten.

3. Warmte en stijl met een metalen pergola met hout

Dit ontwerp is een variant op de klassieke pergola met pilaren of kolommen maar in dit geval is de metaalstructuur aan de wand bevestigd en hoewel deze hetzelfde voordeel biedt—met misschien een beetje minder van de typische romantiek van de pergola—is dit ontwerp één van de meest gekozen vormen omdat deze het meest weerbestendig is, vooral bij veel regen en sterke wind.

​4. Glas en hout voor een unieke stijl

In dit geval is een pergola is de beste keuze. Vanwege de woonomgeving vol prachtige natuur kun je onder depergola genieten van de omliggende omgeving en het comfortabele, glazen oppervlak zorgt voor een ruime hoeveelheid natuurlijk licht en creëert zo een unieke sfeer.

​5. Een liefde voor klassiek

Wanneer je houdt van de romantische stijl dan mag een pergola zeker niet ontbreken: deze pergola lijkt zo uit een sprookje te komen. Naast een klassieke uitstraling brengt hij elegantie en warmte met zich mee. 

​6. Voor een warm welkom

Entrance homify Modern Houses
homify

Entrance

homify

Een goede optie om ons welkom te voelen is door een houten pergola te plaatsen aan de voorzijde van ons huis. De rustieke stijl geeft daarbij altijd warmte aan dit deel van het huis. Wil je de ingang graag verder benadrukken dan is het mooi om een mooi houten pad onder de pergola te plaatsen dat is omringd door planten, zo krijg je het gevoel alsof je een vijf-sterren hotel binnenloopt elke keer als je thuiskomt. 

7. Kleurrijk en natuurlijk

Wil je graag meer verbinding met de natuur dan is het een goed idee om de structuur van de pergola te bouwen en het dak te vormen door middel van planten of bloemen. Kies voor wat bloemen met een heerlijke aromatische geur en je zult zien dat je tuin geluk ademt.

8. In mediterrane stijl

Grote pilaren waar de pergola op rust zijn de beste manier om de Griekse stijl in huis te halen. De details die dit geheel compleet maken is de prachtige afwerking met gordijnen die het geheel een vleugje stijl geven.

9. Een koel plekje in de schaduw

Bamboe is een grote bondgenoot wanneer je graag een pergola wilt plaatsen met een picknicksfeer,: het biedt een natuurlijke en frisse stijl en is zeer stevig qua constructie. En wanneer we dan ook een paar klimplanten plaatsen dan verzekeren we je dat je nooit meer wilt verhuizen.

​10. Met een zeer origineel ontwerp

Pergola's hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn: een onregelmatige gebogen ontwerp zorgt voor een unieke en moderne stijl. Met deze pergola heb je het hele jaar door een vakantiegevoel.Wil je graag meer pergola's zien? Dan raden we ook… aan. Bekijk ook even deze 6 schitterende ideeën voor een pergola in je tuin.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!