De juiste binnendeuren uitkiezen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De juiste binnendeuren uitkiezen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
industrial  by homify, Industrial
Loading admin actions …

Bij het kopen of verbouwen van je woning denk je wellicht niet meteen aan de deuren. Toch dragen deuren voor een belangrijk deel bij aan de sfeer van je huis. Er zijn tal van type deuren verkrijgbaar, in vele verschillende prijsklasse, en dat is niet voor niets! Als je je er eens goed in gaat verdiepen kom je waarschijnlijk al redelijk snel tot de conclusie dat je niet wist dat er zoveel verschillende deuren te verkrijgen zijn. Het is leuk om eens te gaan kijken wat er allemaal mogelijk is. Welke deuren zijn er allemaal verkrijgbaar om te gebruiken als tussendeur? Welke deuren zijn mooi om te gebruiken voor toegang tot de tuin? En wat is eigenlijk het verschil tussen de diverse type deuren die er te verkrijgen zijn? Dit zijn allemaal vragen waarop je in dit Ideabook het antwoord kunt vinden. 

Mocht je een huis gaan kopen of verbouwen, dan kun je na het lezen van dit Ideabook ook wat extra aandacht besteden aan de deuren. Je hebt dan de kennis om te weten wat goed bij jouw interieur past. En zo wordt jouw interieur nog mooier. Lees dus snel verder! 

Kies voor een boerendeur

Boerendeuren worden ook wel eens duodeuren genoemd. We zien deze deuren voornamelijk terug als voordeur. De deur dankt zijn naam aan het veelvuldige gebruik op boerderijen. De boerendeur of duodeur bestaat uit twee aparte delen. Er is dus eigenlijk sprake van een onder- en een bovendeur. De bovendeur kan afzonderlijk of tegelijkertijd met de onderdeur worden geopend en worden gesloten. De deuren zijn vroeger zo ontworpen zodat de huizen konden luchten, zonder dat de boerderijdieren meteen naar binnen kwamen lopen. Boerendeuren kun je vanwege hun traditionele uitstraling ook prima als binnendeur in een robuust interieur gebruiken. 

Kies voor scharnierdeuren

OPEN PLAN LIVING, DINING AND KITCHEN Modern Living Room by IS AND REN STUDIOS LTD Modern
IS AND REN STUDIOS LTD

OPEN PLAN LIVING, DINING AND KITCHEN

IS AND REN STUDIOS LTD

Scharnierdeuren, de naam zegt het eigenlijk al, hangen middels een scharnier aan het kozijn. We kennen ze allemaal wel, en ze zijn dan ook in menig huis terug te vinden. Scharnierdeuren kunnen binnen het kozijn zijn bevestigd of op het kozijn liggen. Bij het eerste sluit de deur mooi binnen het kozijn, iets wat volgens ons veruit het mooist is. Als de scharnieren op het kozijn liggen kun je deze duidelijk zien zitten, wat niet een heel mooi gezicht is. Als deze scharnierdeuren dicht zijn liggen ze dus ook op het kozijn. Dat geniet volgens ons niet de voorkeur. 

Scharnierdeuren zijn er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen voor een vlakke deur, een deur met een reliëf, maar ook voor een volledig glazen deur. Dit laatste is heel mooi als je twee ruimtes wel van elkaar wilt scheiden, maar toch optimaal wilt profiteren van de lichtinval. Scharnierdeuren worden ook veel gebruikt bij kasten. 

Kies voor schuifdeuren

Ook bij schuifdeuren verraad de naam de werking van het systeem: de deuren schuiven open. Je ziet ze veel terug als toegangsdeuren tot de tuin, maar ze kunnen ook op andere plekken in huis worden gebruikt. Schuifdeuren hebben ten opzichte van scharnierdeuren namelijk een heel groot voordeel. Bij het openen van de deuren hoeft er geen ruimte te zijn aan de voorkant, wat bij een scharnierdeur wel het geval is. Als je een hele smalle woonkamer of keuken hebt kan een schuifdeur als tussendeur dus ideaal zijn. Je hebt dan geen ruimte nodig aan de voorkant om de deur te kunnen openen. Aan ruimte naast de deur heb je in dit geval namelijk meer dan genoeg. Een schuifdeur past heel goed bij een moderne inrichting, en mag als tussendeur dan eigenlijk niet ontbreken. 

Kies voor schuifdeuren die in de wand verdwijnen

Er zijn ook schuifdeuren die in de wand verdwijnen. Bij opening zie je dan slechts een heel klein deel van de deur terug. Dit type schuifdeuren zie je veel als ensuite deuren terug. In huizen met een ensuite deur is er tussen de woon- en eetkamer aan iedere kant van de muur een wand gebouwd. Deze wanden komen een stukje uit de muur en worden aan beide kanten voorzien van een deur. Als je deze deuren tegen elkaar aanschuift kun je de woon- en eetkamer volledig van elkaar afsluiten. De meeste mensen kiezen er echter voor om de deuren altijd geopend te houden. Dan is het natuurlijk wel zo mooi als deze deuren binnen de wand verwijden. Hiervoor moeten de wanden natuurlijk wel dik genoeg zijn. 

Wil je ensuite deuren in je huis laten aanbrengen, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Wellicht kan een van deze professionals je helpen! 

Kies voor Franse tuindeuren

De meeste van ons hebben een schuifdeur of een simpele scharnierdeur die toegang biedt tot de tuin. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar als je echt iets speciaals wilt raden we je aan om voor Franse tuindeuren te kiezen. Dit zijn twee deuren naast elkaar die meestal naar buiten openen. Aan de zijkant bevinden zich vaak nog ramen in dezelfde stijl. Franse tuindeuren zijn te herkennen aan hun design. Ze zijn van hout en voorzien van een houten raster, met daar tussenin allemaal kleine raampjes. Een deel van de Franse tuindeur kan ook helemaal dicht zijn. Dan is bijvoorbeeld alleen de bovenkant voorzien van glas. Het houten raster is niet altijd hetzelfde. Er zijn Franse tuindeuren met rasters met veel kleine raampjes en rasters met een paar grotere ramen. 

Kies voor dubbele deuren

Dubbele deuren verschillen niet zo heel erg veel van Franse tuindeuren, maar kunnen ook in andere delen van het huis worden gebruikt. Meestal openen deze deuren dan ook naar binnen toe. Het design van dubbele deuren is ook iets anders. Ze kunnen voorzien zijn van ramen, maar ook helemaal dicht zijn. Ze kunnen zijn uitgevoerd met een reliëf of volledig van glas zijn. Dubbele deuren zijn ook ideaal als tussendeur tussen de woonkamer en de keuken. Het is tenslotte erg handig als je hier deuren hebt die ver open kunnen. Je wilt er nog wel eens met veel spullen in je handen doorheen kunnen. 

Wil je meer lezen over deuren in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!