Hoe haal je warmte en sfeer in huis met een houtkachel?

copy.nl copy.nl
La Castellamonte HouseholdPet accessories
Loading admin actions …

Niets is zo lekker als de warmte van een houtkachel. Naast dat een houtkachel warmte en sfeer geeft en het brandende hout heerlijk ruikt, is het bovendien een energiebesparende manier van stoken. De thermostaat kan flink omlaag! Omdat de warmte langer blijft hangen is de temperatuur in de ruimte waar de houtkachel staat, de volgende dag ook nog aangenaam. Nog steeds hoeft de thermostaat dus niet direct omhoog. Lekker wakker worden en wederom een besparing! Een goede manier om je energierekening te verlagen. 

Een nadeel van het stoken in één ruimte is dat de temperatuur in de overige kamers daalt. Nu is het slapen in een koele kamer gezond. Met koude voeten in slaap vallen is voor de meesten echter wel ondoenlijk. 

In dit Ideabook geven we wat sfeerimpressies met verschillende houtkachels en tips om de warmte van beneden mee te nemen in de slaapkamer.

De vlammen zijn van twee zijden zichtbaar

Het vlammenspel is bij deze houtkachel van zowel de voor- als de achterzijde zichtbaar. Natuurlijk heel leuk om het vuurtje vanuit beide ruimtes te kunnen zien flikkeren. Daarnaast is het functioneel om op deze manier de twee aangrenzende kamers te verwarmen. Is het wel haalbaar? Met slechts één houtkachel zo'n grote ruimte voldoende opwarmen? Dat kan! Hoe klein zo'n kacheltje ook lijkt, de warmte die het uitstraalt is enorm. Dit overigens als groot voordeel boven een open haard. 

Bij een open haard geven de vlammetjes eveneens een gezellig beeld. De ruimte wordt echter nooit zo gelijkmatig warm als bij een houtkachel. Bovendien verbruikt een open haard meer hout en ben je veel meer bezig met het aanhouden en opstoken van het vuur. Als een houtkachel eenmaal goed warm is dan brandt deze uren op enkele blokken hout en heb je er geen omkijken naar. Even weglopen naar een andere ruimte of naar bed gaan als de houtkachel nog brandt kan dan ook zonder problemen. Daar waar opspattende vonkjes bij een open vuur brandplekken in je kleed of meubels kunnen veroorzaken, is dat bij een gesloten houtkachel geen issue. 

Vergeet niet om een raampje open te zetten of de deur op een kier. Door het stoken wordt zuurstof aan de ruimte onttrokken en door goed te ventileren blijft de lucht gezond. 

Met mooi droog hout

Het is wel van belang om mooi droog hout te gebruiken. En niet al te grote stukken. Het eenvoudigst is het om wat kleine (aanmaak)houtjes op enkele aanmaakblokjes te leggen en daarbovenop een of twee kleinere blokken haardhout. Doordat het lichtere aanmaakhout makkelijk brandt warmt de houtkachel sneller op en vat het stuk haardhout eerder vlam. Af en toe een haardblok erbij. Het vuur rustig houden door te spelen met de zuurstoftoevoer. En als het goed is, is dit het begin van een heerlijk avondje probleemloos stoken. Mocht het vuurtje toch uitgaan dan los je dit eenvoudig op door er eventueel een aanmaakblokje tussen te steken en wat meer zuurstof toe te laten. Dikke kans dat de vlammen weer oplaaien.

Het oogt trouwens heel mooi en gezellig een berg haardhout in je woonkamer op te stapelen. Eventueel tussen een kast en de muur of met behulp van een simpel latje aan de zijkant dat het hout tegenhoudt.

Op een bankje

Riva Studio 3 Freestanding Stovax Heating Group Living roomFireplaces & accessories
Stovax Heating Group

Riva Studio 3 Freestanding

Stovax Heating Group

Houtkachels zijn er in diverse uitvoeringen waarvan enkele, net als deze, op een 'bankje' geplaatst. Handig om haardblokken onder te leggen. En het staat nog leuk ook. 

De glazen deur van dit exemplaar is vrij groot waardoor de vlammen goed zichtbaar zijn. 

Tip: De roetaanslag op het glas is eenvoudig te verwijderen met een prop krantenpapier. Om zo optimaal te kunnen genieten van de dansende vlammen.

Als Italiaanse schone

Weinig ruimte? Wat dacht je van dit eigentijdse Italiaanse houtkacheltje? Voor de kleinere woning of woonark is een dergelijke kachel uitermate geschikt. En niet alleen in de avonduren, maar ook overdag op een wat koudere dag is het heerlijk om de houtkachel te laten branden. Als je er eenmaal handigheid in hebt dan is het een fluitje van een cent.

Zo'n modern en duurzaam kacheltje kan moeiteloos dienen als centraal verwarmingssysteem.

In landelijke sfeer

Zowel in een strakke als landelijke stijl komt een houtkachel prima tot zijn recht. Net als bij een open haard is het ook hier belangrijk de schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een expert. Om schoorsteenbrand te voorkomen. Mogelijke vogelnesten worden dan verwijderd. 

Af en toe de aslade legen en de kachel van binnen schoonmaken hoort er ook bij. Daar krijg je heel veel uren stookplezier, warmte, sfeer en een lagere energierekening voor terug. Kijk voor inspiratie voor andere (hout)kachels ook eens hier.

Leesstoel dichtbij de kachel

Naast het kacheltje met een krant in deze prachtige stoel van Diederik Schneemann. Deze Caracas chair is ontworpen voor Pols Potten en geïnspireerd op de stoelontwerpen van Finn Juhl. De Caracas doet het met zijn sierlijke houten frame goed als blikvanger en past in de Scandinavische vintage-trend. Door zijn lichtheid werkt deze leesstoel ook prima in een kleinere ruimte. 

Verleidelijk kleed ervoor

Op dit vintage kleed 'Roadkill’ van Studio Roderick Vos is het goed toeven voor de houtkachel. Zoals hier zittend of languit liggend op je buik, muziekje op de achtergrond, boekje erbij. De warmte koesterend.

De beer, wolf, lynx, bison en bull stonden model in deze bijzondere collectie polyester kleden. De vijf ontwerpen zijn verkrijgbaar in zeven maten.

Eigentijdse klassieker ernaast

Of wegzwijmelen met een goed boek in de Egg chair van Fritz Hansen. Deze designklassieker van Arne Jacobsen uit 1958 nodigt uit om dicht bij de kachel te zitten op een druilerige dag. Kop thee erbij. Ultiem genieten in eigen huis. Weg van de wegwerpindustrie. Een beauty als dit heb je voor het leven. Nog een puntje om voor een klassieker te kiezen.

Meer inspiratie nodig? Neem ook eens een kijkje in deze woonkamers.

Nooit meer koude voeten

Even een lastig moment. Om na een avondje voor de houtkachel met een warm lijf onder de koude lakens te kruipen. En dan die voeten! Binnen no time afgekoeld en niet warm te krijgen. Een extra plaid over het voeteneinde is al heerlijk. Om het ai, freezing cold-momentje voor te zijn werkt een kruik, onder de dekens ter hoogte van de voeten, meer dan uitstekend. 

Voor het realiseren van een kachel of haard in je eigen huis kan een professional je verder helpen.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!