Prachtig vernieuwde woningen in Enschede

Johan van Dijk Johan van Dijk
renovatie enschede, Wismans & De Jong Architecten BNA Wismans & De Jong Architecten BNA Modern Houses
Loading admin actions …

De generatie ‘babyboomers’ heeft voor veel groei gezorgd in Nederland en ook in vele andere landen. Economische groei en mede daardoor ook groei van de behoefte aan woningen. In veel Nederlandse steden is deze groei duidelijk te zien aan de vele nieuwbouwwijken die in de jaren ’60, ’70 en ’80 uit de grond zijn gestampt. Sommige van die woningen zijn inmiddels alweer rijp voor de sloop. Maar dat sloop niet altijd noodzakelijk is bewijst dit bijzondere project van Wismans & De Jong Architecten BNA. In Enschede toverden ze een afgeschreven blok woningen om tot prachtige moderne huizen. Oud in een nieuw jasje dus!

Oude drive-inwoningen

Je kent ze wel: drive-inwoningen in buitenwijken van Nederlandse steden. Praktische woningen met relatief veel woonruimte, zeker in een stad, maar toch hebben ze een wat verouderde en vaak ook lichtelijk verwaarloosde uitstraling. Dit woningblok in Enschede was daar geen uitzondering op. Hoewel het complex redelijk goed onderhouden was, zag het er toch niet meer uit alsof het nog jarenlang mee kon. Waar de sloophamer voor veel van deze woningen dreigt, is er hier juist voor heel iets anders gekozen. Vernieuwing kan soms meer creativiteit vragen dan iets compleet nieuws. En als je de volgende foto bekijkt dan snap je precies wat daarmee bedoeld wordt!

Oud of nieuw?

Deze foto is vanuit precies hetzelfde standpunt genomen als de vorige. Het enige wat als vast punt nog herkenbaar is, is de lantaarnpaal! Voor de rest denk je dat je te maken hebt met een compleet nieuw blok huizen. De lelijke verouderde drive-inwoningen zijn veranderd in prachtige stadshuizen. En zoals je kunt zien is er hier zeker meer gebeurd dan alleen een lik verf. Raampartijen zijn veranderd, de functie van de garage is komen te vervallen en ook de bakstenen lijken een metamorfose te zijn ondergaan.

Frisse uitstraling

Wat de architecten van Wismans & De Jong Architecten BNA vooral hebben gedaan is dat ze dit complex een mooie en frisse uitstraling geven. Niets herinnert meer aan de tijd dat een drive-inwoning een mooi en leuk bezit was. En juist daarmee is dit een redelijk uniek project! De ruimte achter het huis is hier goed te zien. Vooral de mooie combinatie van kleuren blijkt goed uit deze foto. Op de begane grond grijze baksteen, de bovenste verdiepingen met een zachte, witte beplating bekleed en rond de ramen hout in een natuurlijke kleur zodat er naast een contrast ook een harmonie met de boomrijke omgeving is ontstaan.

Mooi stukje architectuur

Deze close-up laat de mooie vorm van architectuur van de huizen nog eens goed zien. De beplating is hier goed herkenbaar en ook de ijzeren roosters die de woningen net dat extra beetje allure geeft. Bijkomend voordeel van deze roosters is dat ze het zonlicht een beetje filteren zonder dat het huis daar binnen heel erg donker van wordt. En de bewoners van de hoekwoningen hebben nog eens extra geluk gehad doordat er nu ook aan de zijkant van het gebouw ramen zijn geplaatst.

Luxe terras in de stad

Deze ‘artist impression’ toont het mooie terras dat onderdeel is van de plannen voor deze huizen. Een houten schot met mooie beplanting vormt een natuurlijke grens tussen de individuele woningen. Het laat gelijk zien wat voor luxe deze stadswoning eigenlijk heeft door de aanwezigheid van een terras. In de binnenstad zal je dat niet vaak vinden, maar wat meer aan de rand van de stad is een terras vaak een bijkomend cadeautje bij een huis. De inrichting van het [terras] is uiteraard een persoonlijke keuze van de bewoners. Wat zou jij doen als je bewoner van dit bijzondere complex zou zijn? Als je nog niet genoeg gekregen hebt van een oudere woning in een nieuw jasje dan moet je ook zeker even hier kijken!

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine