ŞÖMİNE İLE EVİNİZİ ŞEKİLLENDİRİN

Meral Meral
SCHONBEK, Highlight Aydınlatma Highlight Aydınlatma Living room
Loading admin actions …

Şömine, soğuk kış günlerinizin vazgeçilmez bir ısı kaynağıdır ve eviniz için çok şık bir dekordur. Bu yüzden de evimiz için en iyi şömineyi seçmek isterken aklımıza birçok soru işareti gelir. Modern bir şömine mi, geleneksel mi? Taştan yapılan bir şömine mi yoksa camdan mı? Belki de çelikten. 

Bu çeşitliliğin sebebi şöminelerin gitgide ünlenmesidir. Aslında eskiden şömineler hep ünlüydü ama herkesin evi zaten buna göre inşa edilmişti. Günümüzün binalarında ve evlerinde çoğunlukla böyle bir imkân olmadığı için insanlar şömineyi evlerinde rahatlıkla kullanamıyor. Ta ki şimdi olduğumuz noktaya kadar. Çünkü artık her ev, her zevk ve her ihtiyaç için farklı bir şömine türü var. Haliyle eve bir şömine alırken de dikkat etmemiz gereken pek çok şey olacak.

Apartman dairesinde nasıl bir şömine kullanabiliriz?

Bir apartman dairesinde, odun yakılabilen klasik şöminelerin kullanımı çok zordur. Dumanı, evinizi ve hatta binayı etkileyebilir. Bu klasik şömineler daha çok müstakil evlere hitap eder. Zaten yeni yapılmış apartman binalarındaki dairelerde, klasik şömine için uygun bir bölüm çoğunlukla bulunmaz. Sadece çok eski bazı binalarda vardır.

Hem apartman dairesinde yaşayıp hem evinizde bir şömine olmasını isterseniz, bunun için birkaç alternatif var. Gazlı, elektrikli şömineler ve hatta ısınma gereksinimi olmayıp sadece evinde otantik bir hava yaratmak isteyenler için dekoratif amaçlı şömineler var. Gazlı şömineler, odun ve ocak gibi şeyler gerektirmediğinden bir apartman dairesi için gayet uygundur. Evde kül veya odun parçalarının olmasını ve ateşi kendi başına yakmak istemeyen kişilerin ilk tercihidir. Gazlı şömineler, klasik şöminelerin aksine ısıyı hemen yayar ve bunun için de bir tercih sebebidir. Gaz yardımıyla yanan ateşin önünde bir cam olur, yani bu şöminede de ateşi izleyebilirsiniz. Evde sıcak bir konfor yaratır. Soğuk bir kış günü, yaptığınız uzun bir yürüyüşten döndükten sonra içinizi ısıtabilir veya özel gecelerinize romantik bir hava katabilir. Ayrıca gazlı şömineler artık çok yaygın. Ancak bir profesyonel tarafından kurulduğundan ve düzenli aralıklarla kontrol edildiğinden emin olmalısınız.

Şömine Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu konuda ilk yapmanız gereken ihtiyacınızı ve şöminenin muhtemel yerini belirlemek. Hem sizin hem evinizin ihtiyacını hesaba katın. Neden bir şömine istiyorsunuz? Tasarruf için mi, dekor için mi, ısınma için mi, bunca zaman evinizde bir şömine olmasını istediğinizden mi? Yoksa hepsi birden mi? Bir şömine alırsanız nereye kurmalısınız? Odanın ve evin tasarımı bundan nasıl etkilenir? Hangi odada olacak?

Bu soruların hepsine bir yanıt bulun. Ardından zevkinize hitap eden ve bütçenizi zorlamayacak bir şömine seçin. Evinizin koşulları, şömine seçiminizde büyük bir rol oynar. Yanlış bir tercih sonucu pek çok sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Son Moda Şömine Tasarımları

Klasik şömine tasarımları, yapıları gereği çok değişmez. Genelde örülmüş taşların, tuğlaların arasında bir boşluğa konuşlanmıştır. Yine de odanın ortamına uyum sağlamasını isterseniz, şöminenin çevresini boyatma veya şekillendirme seçeneğine sahipsiniz.

Şömine tasarımlarının en çok farklılaştığı kısımlar klasik olmayan şömineler. Gazlı şömineler, elektrikli şömineler ve zaten dekor olması için tasarlanan dekoratif şöminelerin geniş bir çeşitlilik yelpazesi var. Bulunduğu yer açısından bile farklılık gösterebilir. Klasik bir şömineyi oturma odanızın duvarına, tam ortaya yerleştiremezsiniz. Elektrikli şöminelerde ise bu mümkün. Doğal olarak bütün şömineler odanın alçak bir seviyesinde bulunuyor ama farklılık arayan kişilerin böyle bir seçeneği de var.

Şömine Hakkında Pratik Bilgiler

Şöminenizi en etkili ve en şık haliyle kullanmanız için bazı önerilerimiz var. Eğer klasik bir şömineniz varsa, sadece kuru odun yakın. 8 ila 12 ay boyunca kurumaya bırakılan odunlar en iyi yanan odunlardır. Odunları tepeleme halinde yığın ama hava akışının daha rahat olması için yan taraflarda biraz boşluk bırakın. Boyalı odunlara ve ateşi yakmak için kullanılan kimyasalların kullanımına dikkat edin. Herhangi bir kaza olması ihtimali bir yana, ortaya çıkan duman evinizdeki havanın kalitesini düşürebilir. Ayrıca bu kimyasallar başta hızla ve çok fazla alev alıp evi hemen ısıtırken, ısısını da aynı hızda kaybeder. Belki odunlarla daha yavaş bir şekilde ısınmaya başlarsınız ama etkisi uzun sürer. Ateşin tutuşması için acele etmeyin. Yavaşça yansın ve yandıkça biraz daha odun ekleyin.

Bacanıza çelik bir başlık taktırmakta da büyük yarar var. Bu başlık, yabancı nesnelerin bacanızdan aşağıya düşmesini önler. Yağmurun ve karın etkisini azaltır. Yan tarafındaki boşluklar sayesinde de dumanın rahatça çıkmasını sağlar. Çelik olmasının avantajı ise paslanmamasıdır. Bacanızı senede iki kere temizletmeyi unutmayın.

Şöminenin Tasarıma Olan Etkileri

Şöminelerin ısı konusundaki farklılıkları olduğu gibi, tasarıma olan etkileri de farklıdır. Taştan yapılmış klasik bir şömine evde ağır ve romantik bir hava yaratır. Aristokrat bir ambiyans oluşturur. Mobilyalarınızı dahi ona göre düzenlemek isteyebilirsiniz. Kahve tonları, koyu yeşil, siyah, fildişi rengi, bu tarz şöminelerle beraber çok uyumludur.

Elektrikli, gazlı ve dekoratif şömineler de evinize şık ve rahat bir görünüm kazandırır. Ayrıca bu tür şömineler, fütüristtik mobilyalar ve onların renkleriyle uyum içindedir. Odanın modern bir görünümü olmasını ve aynı zamanda şömineyle oda arasındaki renk uyumunu yakalamak isterseniz, nötr renkler ve buna eşlik eden renkli aksesuarlar size istediğinizi verecektir. Bej duvarları olan, şömineli bir odada beyaz mobilyaları ve o mobilyaların renkli yastıklarını hayal edin. Bu odadaki bir gazlı, elektrikli veya dekoratif şöminenin yaratacağı sıcak ortamı düşünün.

Neden şömine kullanmalıyım?

Şömine, evinize hem sıra dışı hem şık bir hava katar. Evinizi ısıtır ve rahat bir ortam sağlar. Şöminenin başında kitap okuyabilir, ailenizle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Oldukça romantik de bir havası vardır. Sevgilinizle, eşinizle olan özel anlarınıza unutulmaz bir hava katar. Özel başka bir yere gitmeden, evinizde romantik anlar yaşayabilirsiniz.

Klasik şömineler, elektrikler kesildiğinde de halen ışıtmasını ve ısıtmasını sürdürür. Belki yemek dahi pişirebilir veya bir şeyler ısıtabilirsiniz. Enerji bağımsızlığı kazanırsınız. Isınma gereksinimine kalıcı ve uzun vadede daha hesaplı bir çözüm getirirsiniz.Her türlü olumlu ve estetik yanı bir tarafa, eğer evinize şömine almayı düşünürseniz, kurulumunu mutlaka bir profesyonele yaptırın. Her zaman bakımına ve titizliğine özen gösterin.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine