Uniek Nederlands design van Erwin Zwiers | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Uniek Nederlands design van Erwin Zwiers

Stoa. Stoa.
modern  by Studio Erwin Zwiers, Modern
Loading admin actions …

Creëren is voor Erwin Zwiers een tweede natuur. Al op jonge leeftijd was hij zeer druk met het maken van schilderijen en bouwwerken; hij is dus echt voor het vak van ontwerper in de wieg gelegd. Zwiers laat zich inspireren door het materiaal waarmee hij werkt, het materiaal stuurt door het eigen karakter het creatieve proces. De ontwerper ontrafelt het materiaal als het ware, en komt zo op geheel eigenwijze tot de meest interessante ideeën. Deze ideeën gaan een eigen leven leiden, waaruit vervolgens nieuwe producten ontstaan. In 2005 studeerde Zwiers af als meubelmaker aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam, waarna hij begon aan de opleiding 3D-Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na zijn afstuderen in 2009 richtte hij Studio Erwin Zwiers op, waarmee hij in korte tijd innovatief design op de markt bracht dat al snel internationale erkenning kreeg: zo werkte hij in 2012 samen met het gerenommeerde merk Poliform tijdens de Salone del mobile in Milaan. Zwiers creëert zelf en brengt de creaties met zijn studio zelf op de markt, waardoor hij de touwtjes in handen heeft. Dit laatste geeft hem de vrijheid om snel te schakelen in het creatieve proces. Ben je al nieuwsgierig naar zijn innovatieve design? Kijk dan snel met ons mee!

Leave your shape behind

Deze tafel, die de naam Claytable draagt, is onderdeel van de collectie Leave your shape behind en is geïnspireerd op de eigenschappen van het zandstrand. Het strand bewaard immers ook de sporen van mens en dier in het zand. Een creatief en leuk idee van Zwiers! Het bijzondere aan deze tafel is, dat het tafelblad zacht blijft, en dit zet aan tot spelen! Waar deze tafel voor gebruikt kan worden? De toepassingen zijn breed inzetbaar. Het is een tafel met een grote aantrekkingskracht op zowel kinderen als volwassenen. De tafel zou erg geschikt kunnen zijn voor in een wachtkamer, speelruimte, voor scholen, kinderdagverblijven of in brainstormruimtes bij bedrijven. Daarnaast is de tafel mogelijk ook een goede therapeutische kompaan, bijvoorbeeld bij de behandeling van mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, want de tafel prikkelt de zintuigen op een basale en directe manier die universeel is.

Tafel in actie

We zien hier een goed voorbeeld van de toepassing. De tafel ziet er leuk uit en kan indien nodig ook weer glad gestreken worden. De stalen constructie zorgt voor de stevigheid, terwijl de klei eenvoudig kneedbaar is. We zien dus een mooi contrast tussen enerzijds de relatieve permanentie van het staal en anderzijds het dynamische van de klei! Een mooi contrastrijk design dit!

Twisted mirror

Deze spiegel heet Twisted Mirror en heeft een circulair design. Het zijn in feite cirkels die steeds kleiner worden, waardoor er een bijzondere visuele aantrekkingskracht ontstaat. Het is echt een designobject dat je interieur een creatieve boost geeft. Er zijn maar weinig mensen met zo'n bijzondere spiegel in hun interieur, simpelweg omdat het een exclusieve designspiegel is. Het oppervlak van de spiegel is niet supergroot, maar groot genoeg om te zien of je haar goed zit. Het is de ideale spiegel voor in de hal. 

Twisted Bowl

Alles lijkt twisted in de wereld van Zwiers. Natuurlijk in de goede zin van het woord: een frisse energieke twist! Deze schaal heeft verschillende toepassingen, hij doet natuurlijk dienst als energiek designobject, maar is tevens een geweldig luxe fruitschaal. Je ziet dat de schaal, die een Scandinavische, minimalistische sfeer uitstraalt, perfect past bij de moderne  tafel eronder en de industriële lamp daarboven. Dit is absoluut top design!

Twisted Lights

De inspiratie voor de Twisted Lights kreeg Zwiers door te werken met buigtriplex. Deze lamp is dus de vrucht van de methode die Zwiers hanteert, waarbij het materiaal door zijn eigen karakter het creatieve proces deels stuurt. Triplex is makkelijk te buigen, waardoor je eindeloos veel vormen kunt creëren. Het nodigt je als ontwerper uit om er organische vormen mee te maken. Hoe Zwiers deze lamp maakte? Hij legde het als volgt uit: 

’De lamp wordt opgebouwd uit één beginvorm, die de bovenkant van de lamp vormt. Daarna wordt het triplex als een spiraal doorgewikkeld, waardoor de lamp stapje voor stapje naar beneden groeit. Tijdens het creatieve proces worden de lampen als het ware geboren. Van te voren is niet vast te stellen welk eindvorm er uiteindelijk uitkomt.’

Deze prachtige serie bestaat dus uit lampen die allemaal met de hand gemaakt zijn, waardoor er geen lamp hetzelfde is! Het unieke van de Twisted Lights is, dat de lampen eigenlijk een combinatie zijn tussen een sierobject en een gebruiksvoorwerp, deze dubbele functie is duidelijk zichtbaar. Het licht is warm en zacht, terwijl de vorm strak en geometrisch is. Erwin Zwiers maakt met zijn ontwerpen het Nederlandse design nog mooier.

Dit waren de schitterende voorbeelden van het werk van Erwin Zwiers. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij. Wil je meer van Zwiers zien, bezoek dan zijn homify profiel.

Op ons forum vind je experts die je advies kunnen geven bij het creëren van je droominterieur. 

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!