Badkamervloeren: kies je favoriet

Laura ter Meer Laura ter Meer
project a01 architects, ZT Gmbh Modern Bathroom
Loading admin actions …

Waar de badkamer vroeger nog enkel een ruimte was om ons te verschonen, fungeert de badkamer tegenwoordig ook als spa om te ontspannen na een lange, drukke dag. Er is geen enkele ruimte in het huis waar we zó tot rust komen als in de badkamer. De activiteiten die dagelijks in de badkamer plaatsvinden variëren van het nemen van een lekker warm bad of een frisse douche tot het verzorgen van onze lichamen. Ondanks dat de badkamer steeds meer functies heeft gekregen, is het water waarmee we ons verschonen nog altijd onlosmakend verbonden met de badkamer. Dat een badkamervloer vochtbestendig dient te zijn is daarom zo vast als een huis. Verder moet de badkamervloer comfortabel aanvoelen en bijdragen aan de sfeer die je in het huis wilt realiseren. 

In dit Ideabook bespreken we graag de verschillende soorten badkamervloeren. Welke vloeren zijn het meest vochtbestendig? Welke vloeren zijn momenteel trending? En welke vloeren voelen het comfortabelst aan? Ontdek de antwoorden hier en identificeer jouw favoriet. 

Natuursteen

Natuursteen is niet alleen tijdloos en duurzaam, het is ook nog eens uniek. Geen enkele steen is hetzelfde waardoor het een erg authentiek karakter heeft. Er zijn verschillende soorten natuursteen op de markt. Gedacht kan worden aan arduin, kalksteen, zandsteen, graniet en voor een écht luxueus gevoel ga je natuurlijk voor marmer. 

Wie gaat voor natuursteen moet echter wel een paar zaken in acht nemen. Zoals in de introductie al besproken, is het van belang dat de badkamervloer vochtbestendig is. Tegels van natuursteen hebben een laag afwerkingsniveau wat inhoudt dat de poriën nog openstaan. Hier kan gemakkelijk vuil of water intrekken, daarom is het van belang dat de tegels worden voorzien van een beschermingslaag. Indien de steen niet behandeld wordt, moet de vloer steeds 100% gedroogd worden. Gelukkig zijn er verschillende middelen waarmee natuursteen behandeld en vochtbestendig gemaakt kan worden. 

Gebruik tijdens het schoonmaken bovendien geen chemische producten, omdat natuursteen erg gevoelig is. Goede schoonmaakproducten zijn groene zeep en babyshampoo. 

Wie trouwens denkt dat natuursteen nog altijd de duurste soort vloer is, heeft het bij het verkeerde eind. Na vergelijking van verscheidende vloeren kan geconcludeerd worden dat de prijs reuze meevalt! 

Keramische tegels

Nog altijd de meest populaire vloer voor in de badkamer is de keramische tegel. Deze tegens zijn eenvoudig schoon te maken, waterdicht en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Vraag je je af waarom de keramische tegel, in tegenstelling tot natuursteen, wél vochtbestendig is? De keramische tegel wordt op hoog temperatuur gebakken waardoor de poriën van de steen dichtrekken en er dus geen water of vuil tussen kan komen. Het enige vuil dat zich op de keramische tegel voor zal doen is daarom oppervlakkig vuil dat eenvoudig verwijderd kan worden. Doe dat wel met een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel zonder zuren. 

Ook leuk aan de deze tegel is dat je eenvoudig andere culturen in huis kunt halen. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld de Portugese en de Marokkaanse tegel. Daarnaast zien we de laatste jaren ook vaak grote keramische tegels geïnstalleerd in de badkamer. Niet zo gek, want zo oogt de badkamer rustig en ruimtelijk. 

Houten vloer

De houten—ja, echt—badkamervloer wint de afgelopen jaren aan populariteit. Hout kan met vochtwerende olie bewerkt worden, zodat het ook in de natte badkamer geplaatst kan worden. Wel moeten extra maatregelen getroffen worden wanneer gekozen wordt voor hout: zorg ten eerste voor een waterdichte ondervloer en kies een goed houtsoort uit, zoals jatoba of teak. Eiken is ook een optie, alhoewel eiken snel verkleurt. Maak de badkamer na het douchen tot slot goed droog en zorg er in bad voor dat je niet te veel spettert, of het althans na afloop goed droog maakt. 

Een absolute liefhebber van de comfortabele en warme houten vloer brengt wellicht geen bezwaren in, maar zoals gelezen kan worden komt er wel degelijk het een en ander kijken bij het onderhoud van de houten vloer. 

Laminaat

Een goed alternatief voor de houten vloer is laminaat met een houtlook, tegenwoordig nauwelijks nog van echt hout te onderscheiden. Laminaat voelt vandaag de dag zelfs vergelijkbaar aan. Het oppervlak van laminaat heeft daarnaast een waterbestendig karakter, alhoewel water dat tussen de planken vloeit de laminaatvloer kan doen opzwellen. Om te voorkomen dat het laminaat loskomt, verwijder je daarom altijd onnodige waterplassen. Er zijn tegenwoordig overigens veel waterresistente laminaatvloeren te vinden, waardoor je je hier minder druk om hoeft te maken. 

Gietvloer

Helemaal hip anno 2015 is natuurlijk de gietvloer. Erg geschikt voor een industriële badkamer, maar ook in een klassieke badkamer misstaat hij niet! Bijkomend voordeel is dat de giervloer zo hard als een spijker en daarmee moeilijk te ruïneren is. Houd er wel even rekening mee dat beton helaas gevoelig is voor vocht en vlekken. Door de vloer te behandelen met een impregneerlaag voorkom je dit probleem, maar dan blijven er nog een paar issues over: beton voelt koud aan en kan gaan scheuren. Een goed alternatief voor de gietvloer is een vinylvloer met betonlook. 

Vinylvloer

Over de vinylvloer gesproken… We zien hier een goed voorbeeld van hoe een linoleumvloer in de badkamer verwerkt kan worden. Dankzij het synthetische karakter zijn deze vloeren compleet waterdicht en daarmee een goede optie voor de badkamer. Daarnaast voelen ze warm en comfortabel aan, wat vaak niet het geval is bij bijvoorbeeld tegels. Bovendien kun je veel kanten op met het patroon. Tegenwoordig erg populair is de al eerder besproken vinylvloer met betonloon, maar ook de houten look doet het nog altijd erg goed. Een breed scala aan keuzes, en voor ieder wat wils dus. Op deze foto zien we bijvoorbeeld een effen vinylvloer waarvan de kleur goed opgaat in het gekozen kleurpalet. 

Heb jij je favoriet kunnen kiezen? Dan wordt het tijd om de gekozen vloer in huis te halen. Neem eens een kijkje bij de volgende vloerprofessionals of doe hier nog meer vloerinspiratie op. 

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!