Een keuken voor het hele gezin: tips om van je keuken het hart van het huis te maken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Bennebroekstraat, Amsterdam, Bendien/Wierenga architecten Bendien/Wierenga architecten Modern Kitchen
Loading admin actions …

Als een huis een hart zou hebben, dan was het toch echt de keuken. De keuken is de plek waar verhalen gedeeld worden, ruzies worden bijgelegd over een kopje thee en waar letterlijk en figuurlijk stoom wordt afgeblazen. Natuurlijk is het ook nog eens de plek waarin gekookt wordt, volgens ons aller Maslov toch wel een van de belangrijkste factoren voor een gelukkig mens. Het blijkt echter nog best lastig om niet alleen te vinden dat de keuken het hart van het huis is, maar het vervolgens ook daadwerkelijk zo te voelen. Een fijne huiselijke inrichting ligt hier volgens ons aan ten grondslag. Hoe zorg je ervoor dat de keuken de gezellige plek is die het voor het hele gezin hoort te zijn? Wij zetten zes tips op een rijtje.

Bank

Ook een fijne bank hoort thuis in de woonkeuken. Vanzelfsprekend eten we ons diner gezamenlijk aan tafel, maar voor of na het eten mag er best even geloungd worden. Een fijne bank in de keuken is dan een mooie toevoeging. In deze ruimte zien we een open keuken waarin we zowel een strakke eettafel als een bank kunnen ontdekken. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de twee samen kunnen gaan.

Breakfast bar

We gaan over naar een trend die overgewaaid is uit Amerika, de breakfast bar. Europeanen zijn van oudsher gewend om de tijd te nemen voor het ontbijt, aan tafel met een krant en een goede kop koffie kunnen wij er makkelijk een half uur aan wijden om onze plannen voor die dag eens goed uit te broeden. De Amerikanen echter, hebben chronische haast. Zij ontbijten aan de zogenaamde breakfast bar, doen daar vervolgens zo kort mogelijk over om zo snel mogelijk aan hun dag te kunnen beginnen. Inmiddels heeft deze tendens zich ook in ons ontbijt-als-een-koning-kikkerland doorgezet en zijn we overstag. Een breakfast bar neemt trouwens niet weg dat je niet samen kunt ontbijten. Het is minstens zo gezellig, maar gewoonweg een wat snellere versie.

Keukeneiland

Een keukeneiland is een geweldig uitgangspunt om van je keuken een echte familiekeuken te maken. Omdat de keuken middels het eiland een meer open indeling krijgt, ben je vanzelf meer een onderdeel van je omgeving. Een omgeving gevuld met liefde, want kids en andere familieleden kunnen je nu gezelschap houden. Behalve dat een keukeneiland erg gezellig is, is het ook nog eens een erg praktische ingreep in de keuken. Al was het maar omdat je veel meer ruimte hebt om je dagelijkse gerechten te koken. En wil je niet dat je peuter/kleuter/puber/echtgenoot je in de weg loop tijdens het koken? Wanneer je ze aan het werk zet aan het keukeneiland heb je wel de lusten en niet de lasten. Optimaal dus voor een goede sfeer.

Keukentafel

Behalve een bank, keukeneiland en een breakfast bar is er nog een andere mooie mogelijkheid om je keuken zo in te richten dat het een ruimte voor het hele gezin wordt: een mooie lange keukentafel. In deze foto zien we een erg uitgebreide versie van een tafel die ruimte biedt aan wel tien personen. Toegegeven, niet iedereen zal zo'n lange tafel willen of nodig hebben, maar een goede keukentafel mag in de zichzelf respecterende familiekeuken zeker niet ontbreken. Het is de plek waar huiswerk aan wordt gemaakt onder het genot van een kop koffie, de plek waaraan samen gegeten wordt en de dag wordt doorgesproken. En of je nu kiest voor een rustieke keukentafel of een meer moderne of zelfs minimalistische versie, de uitwerking is in elke keuken hetzelfde: een puur recept voor gezelligheid.

Open indeling

Een open indeling wordt in moderne huizen steeds meer toegepast. Een duidelijke afscheiding tussen ruimtes wordt daarbij weggelaten en de verschillende kamers lopen dan ook vrijwel naadloos (of muurloos) in elkaar over. De keuze voor een open indeling is een mooi uitgangspunt wanneer je van je keuken een echte familieruimte wil maken. De keuken is met een open indeling namelijk op elke manier deel van de rest van het huis en door er geen begrenzing aan toe te voegen sta je zowel letterlijk als figuurlijk met de rest van de ruimte in contact. In de foto die we hier zien is de open indeling  door de architect op een verfijnde manier doorgevoerd, door namelijk niveauverschillen te gebruiken ontstaat een duidelijke afgrenzing zonder dat daar muren aan te pas komen.

Televisie

Het is misschien niet het meest opvoedkundig correcte uitgangspunt, maar kinderen worden nu eenmaal blij van televisie kijken. Een televisie inbouwen in de familiekeuken is dan misschien ook wel het overwegen waard. Bovendien is het voor de volwassenen ook nog best mooi meegenomen. Even het nieuws kijken vanuit de keuken, zo tijdens het koken, is geen overbodige luxe. Of je sluit je laptop of tablet er op aan en kookt, met een beetje hulp van je lievelingskok op YouTube, de lekkerste gerechten. Dat de televisie in de keuken trouwens helemaal geen sta-in-de-weg hoeft te zijn, zien we in deze keuken. Een mooi weggewerkt beeldscherm geeft hier helemaal geen ruis in de indeling.

Krijtbord

Nog een praktische ingreep voordat we dit Ideabook afsluiten: een krijtbordwand voor dagelijkse zaken en (lieve) boodschappen. Een krijtbordwand, of muur met schoolbordverf, is in een handomdraai zelf te creëren. Men neme een gladde wand, een pot schoolbordverf en met een aantal lagen op elkaar is het werk al gedaan. Wat vervolgens nog rest is een goede indeling maken: links de lijstjes voor als de koffie op is, rechts de ruimte voor creativiteit en inspiratie. Mooi aan een krijtbordwand is hoe het helpt om ook op een meer passieve manier de communicatie en het verantwoordelijkheidsgevoel toch op te laten bloeien. Laat bijvoorbeeld elke dag een kleine taak achter voor de kinderen. Uitgevoerd? Een dikke kus en een extra lekker toetje na het eten.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine