Renovatie van een 17e-eeuws grachtenpand door Studio Ruim

Stoa. Stoa.
​Modern en monumentaal wonen aan de gracht, Sigrid van Kleef & René van der Leest - Studio Ruim Sigrid van Kleef & René van der Leest - Studio Ruim Modern Corridor, Hallway and Staircase
Loading admin actions …

Ontwerpers René van der Leest en Sigrid van Kleef begonnen hun bedrijf Studio RUIM in 2003, na de voltooiing van hun studies in design en architectuur. Nu, meer dan een decennium later, heeft het creatieve duo een aantal zeer succesvolle projecten op hun naam en hebben ze een herkenbare ontwerpstijl ontwikkeld in theater en architectonische vormgeving. Het duo is erg toegewijd aan hun ontwerpen, ze begeleiden elk project van ontwerp tot bouw en van verlichting tot aan speciaal meubilair. Zij zorgen voor een gestroomlijnd proces waarbij alle partijen betrokken zijn.

Een grachtenpand uit de zeventiende eeuw opknappen is één ding, maar respect houden voor de oude glorie en dat naadloos weten te combineren met moderne elementen: dat is een ware kunst. En die kunst beheersen Sigrid van Kleef en René van der Leest van Studio RUIM als geen ander. Zij hebben zich als interieurarchitecten gebogen over de restauratie van een monumentaal pand aan de Herengracht in Amsterdam en hebben daarbij de eeuwenoude sfeer van het huis moeiteloos laten samensmelten met modern design en vakmanschap.  

Op het eerste gezicht straalt het huis de serene rust uit van een klassieke grachtenwoning, maar als je beter kijkt zie je een totale symbiose tussen oud en nieuw. Klassieke componenten als de lambrisering, de luiken en de balken sluiten perfect aan bij moderne materialen als staal, Corian en gevlinderd beton.  

homify is erg trots om je mee te kunnen nemen op een tour door dit prachtige 17e-eeuwse pand, dat zo fantastisch gerestaureerd is door Studio RUIM. Loop even met ons mee en laat je betoveren door de schoonheid van de Gouden Eeuw, die als een gloed uit het verleden door het nieuwe interieurontwerp heen straalt.

Woonkamer

Het verhoogde podium van staal en wengéhout in het centrum van de woonkamer zorgt ervoor dat de enorme ruimte leefbaar en huiselijk oogt. Het zwart stalen frame aan het plafond, dat op een originele manier refereert aan de versierde plafonds van weleer, is de absolute blikvanger van het huis. Het barokke lichtkunstwerk (zelf ontworpen door Studio RUIM) trekt onmiddellijk de aandacht en laat monden open vallen van verbazing.  Hier is duidelijk de achtergrond in theatervormgeving van Studio RUIM zichtbaar. “In onze ontwerpen zit altijd iets van een twist,” licht Sigrid van Kleef toe. Het verleden en het heden komen samen in dit tijdloze interieur!

Ander perspectief

We staan nu met onze rug naar het raam. We hebben een schitterende kijk op het bijzondere ontwerp door Studio RUIM. Dit interieur behoort tot het rijk der dromen, maar toch is het werkelijkheid geworden. Deze gigantische woonkamer ademt gewoon klasse. Let even op de heerlijke zachte vacht op de über comfortabele bank! Ook het kleed heeft een uniek aura, dat zowel modern als royaal oogt.

De hal

De rustieke balken lijken te zwelgen in de historische energie die er in dit pand hangt. De prachtige vloer nodigt je uit om via de trap de andere wonderlijk mooie kamers van het 17e-eeuwse pand te bezichtigen. Drie bijzondere designlampen zorgen voor een sfeervol licht in deze verder eenvoudig en tijdloos vormgegeven hal. In een pand als dit verwacht je natuurlijk veel decoraties, historische tierelantijnen en statig vertoon van weelde, maar dat heeft Studio RUIM zichtbaar achterwege gelaten, waardoor het pand geschikt is om ook in deze tijd bewoond te worden.

Trapje

Dit schitterende, aandoenlijke trapje geeft deze doorgang een sfeervolle historische ambiance, waarin ook plaats is voor moderne invloeden, zoals de prachtige foto. Let ook even op de marmeren lambrisering, wat een ingetogen weelde en rijkdom straalt dit materiaal uit!

Kunst en daglicht

Deze hal is keizerlijk. Het schilderij met de expressieve kleuren heeft een centrale plaats en wordt schitterend verlicht. De buste voor het raam straalt een royale aura uit. De antieke donkere kast, rechts op de voorgrond, schenkt dit vertrek een luxe temperament, waarin de echo van de Gouden Eeuw te horen is: wat een bravoure! Natuurlijk mogen de rustieke balken aan het plafond niet ontbreken, we zijn immers op een historische plek! Het daglicht valt naar binnen door de grote sfeervolle ramen, die transparantie en helderheid in huis brengen.

Trap

Deze trap is statig en een echte eye-catcher. Het bijzondere raam rechts is authentiek en beeldschoon. Let op de kroonluchter, die is modern en welhaast futuristisch te noemen! Dit vertrek bewijst dat modern design en historische elementen een prachtige symbiose kunnen vormen.

Unieke keuken

In de keuken nemen traditionele muurschilderingen een groot deel van de muren in beslag. De schilderijen zijn gerestaureerd en in hun originele houten omlijstingen gelaten. Ze vormen het decor voor deze moderne keuken met als hoogtepunt de enorme industriële lampen van koper bij de eettafel (ook al zelf ontworpen door Studio RUIM). “We wilden echt een statement maken met deze grote, stoere lampen,” zegt René van der Leest. “Het is een gewaagde keuze, maar als we de lampen subtieler hadden bedacht was het juist gaan concurreren met de ruimte.” Ooit zo'n keuken gezien?

Modern en monumentaal

Deze plafonddecoraties van staal zijn een knipoog naar de traditionele plafondversieringen van weleer. We kennen de laatste uit paleizen, kastelen en burchten. Studio RUIM gebruikt echter geen verf of pleister, maar staal. Wat een creatieve durf en wat een uitstraling!

In zijn geheel

We zijn hier in de woonkamer en de focus ligt natuurlijk op de schitterende plafonddecoraties. Je verwacht niet dat het mogelijk is om stalen decoraties aan je plafond te bevestigen, maar toch is Studio RUIM erin geslaagd om deze versiering te realiseren. Alle innovaties die Studio RUIM in dit pand gerealiseerd heeft spreken over hun uitzonderlijke vakmanschap en creatieve onstuimigheid. We zijn erg onder de indruk en hopen dat jij ook geïnspireerd bent. 

Tot zover de tour door het 17-eeuwse pand. Veel creatief plezier en enthousiasme gewenst. 

Ben je benieuwd naar meer projecten van Studio RUIM, bekijk dan hun homify-profiel.

Voor vragen en advies raadpleeg je de experts op ons forum!

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine