10 vragen die je beter niet kunt stellen als gast

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Ashley Road Concept Eight Architects Modern Dining Room
Loading admin actions …

Waarom, waarom, waarom? Wie niet vraagt blijft dom! Ja, zelfs kinderen kennen deze veelgehoorde klassieker! Maar zelfs als volwassene moet je niet vergeten te vragen natuurlijk. Men vraagt zich af of je dus niet gewoon altijd alles maar kunt vragen wat je wilt. Nee? Nou ja, er zijn situaties, vooral wanneer we wat nerveus zijn, waarin we misschien iets meer vragen dan eigenlijk goed is. Wanneer je bijvoorbeeld als gast voor het eerst in het mooie huis komt van een vriend. Aan de ene kant wil je graag je enthousiasme uiten. Aan de andere kant wil je ook weer niet  te uitbundig lijken. En dan? Ja, dan zul je worden overweldigd door indrukken en feilloos gecontronteerd worden met nieuwsgierige vragen die net even te ver gaan. Maar maak je geen zorgen! We hebben deze tien vragen die je beter niet kunt stellen bij je volgende bezoek voor je op een rij gezet. Hou je pen en papier klaar.

Hoeveel heeft het gekost?

Het wordt beschouwd als een goede gewoonte om een nieuwe gast een rondleiding te geven door de woning. Natuurlijk zal de gastheer het niet zal nalaten om die dingen te laten zien waar hij bijzonder trots op is. Het antiek bureau misschien, of het grote kookeiland in de keuken. En zelfs al ligt het op het puntje van je tong, hou het liever voor je. Vraag nooit wat iets heeft gekost. Dit is alleen maar vervelend voor alle betrokkenen. Vraag liever bij welke antiekhandelaar het bureau vandaan komt. Zo blijft iedereen ontspannen. 

Hoeveel is je huis vandaag de dag waard?

Exterior - Before and After Side dormer A1 Lofts and Extensions Modern Houses
A1 Lofts and Extensions

Exterior—Before and After Side dormer

A1 Lofts and Extensions

Deze vraag is minstens zo verrassend als de vraag over de werkelijke aankoopprijs van de woning. Wie echt wil weten wat een huis of een woning vandaag de dag waard is: je kunt de informatie over de huidige aankoopprijs van een regio of een bepaald gebied altijd op internet vinden. Wie zijn nieuwsgierigheid echt niet kan bedwingen zou de vraag anders moeten formuleren. Bijvoorbeeld of de waarde van de woning is toegenomen sinds de aankoop.

Wat mooi! Heeft je kind dat geschilderd?

Wanneer je een interessant schilderij of zelfs een hele galerie ziet op de muur die je interesse wekt, dan is er een absolute no-go: Wat mooi! Heeft je kind dat geschilderd? Geen gastheer wil die vraag beantwoorden! Ofwel omdat er in het huishouden geen kinderen zijn (onvruchtbaarheid) ofwel omdat het een schilderij van een gerenommeerd kunstenaar is. Je zou het kunnen doen wanneer je de gastheer buitengewoon vervelend vindt, maar de kans dat je nog een keer wordt uitgenodigd is daarna vrij klein.

Hoe ga je alles organiseren in zo'n klein/groot huis?

Floreat Residence Moda Interiors Modern Houses
Moda Interiors

Floreat Residence

Moda Interiors

Wie heeft dit niet minstens een keer meegemaakt als gastheer. Je ontvangt graag geziene gasten en plotseling valt deze zin uit de lucht: Wow, je hebt zo veel ruimte! Het zal wel lastig zijn om zoveel ruimte te vullen. Of in geval van een klein huis: Het zal wel lastig zijn om alles georganiseerd te houden. Terwijl je zelf is eigenlijk heel tevreden bent moet je je nu ineens gaan verantwoorden waarom je huis is zoals het is. Dat is altijd behoorlijk ongemakkelijk. Geef liever een compliment voor de ruimte of de goede organisatie.

Is dat van Ikea?

Een killer. Het lijkt misschien een compliment maar is eigenlijk meer een beschuldiging. Was de gastheer gemakkelijk en heeft hij snel iets bij elkaar gegrist in deze grote woonwinkel. Aan de andere kant er is eigenlijk ook weer niets mis mee. Maar wat als het stuk in kwestie niet uit deze goedkope meubelwinkel kwam, maar door een dure designer is gemaakt? Aie. De prettige sfeer is dan hoe dan ook zo goed als verdwenen. Nogmaals, een open vraag is veel beter: dat is geweldig, waar komt dat vandaan?

Zijn witte banken niet lastig met kinderen of honden in huis?

Ieder van ons weet hoe kwetsbaar lichte oppervlaktes zijn met vlekken en vuil. Soms lijkt het wel alsof ze vuil als een magneet aantrekken. Licht gekleurd meubilair is een echte uitdaging. Maar vooral in luxe ingerichte woningen zien we de kleur wit veelvuldig terug. Het klassieke voorbeeld is hier de witte leren bank in de woonkamer. Dus de vraag of de gastheer niet weet of het onhandig is, vooral wanneer er kinderen en dieren in huis wonen kan al snel worden opgevat als respectloos. Probeer liever een wat humoristische opmerking.

Waarom heb je de zolder niet verbouwd?

A subtle hint of a loft extension... homify Modern Houses
homify

A subtle hint of a loft extension…

homify

Vaak komen de gesprekken uiteindelijk wel een keer over de grootte van het huis en dan vaak over het gebrek aan ruimte. Hetzij omdat de kinderen opgroeien en een eigen kamer nodig hebben. Of omdat oma tijdelijk in huis komt wonen. Op dit moment kun je dit goedbedoelde advies beter voor je houden want waarschijnlijk is de zolder niet verbouwd vanwege tijd- of geldgebrek. Hou die opmerking dus liever voor jezelf. Lees eventueel ook dit artikel: hoe verbouw je je zolder tot mooie loft?

Hoeveel heeft je huis gekost?

De steeds veranderende onroerend goed markt oefent op veel mensen een bijzondere fascinatie uit. Maar zelfs wanneer het je brandende interesse heeft: de aankoopprijs van een woning hoort niet thuis in het gespreksrepertoire van een gast.. Probeer liever wat open vragen die wat onschuldiger lijken. Hoe lang woon je hier al?—De wijk is echt veranderd sinds die tijd. De gastheer erkent inmiddels dat er een levendige interesse is in zijn huis, maar kan nu zelf beslissen welke gegevens hij verstrekt.

Heb je werkelijk zo'n groot bed/zo'n grote TV nodig?

De klassieker onder de verkeerde vragen! Toch lijkt hij nooit uit de mode. Wanneer je al overweegt om een volledig oversized meubelstuk of entertainment apparaat te kopen, hou dit dan bij voorkeur voor jezelf. Waarom hebben we zo'n grote tv nodig? Nou ja om alles beter en groter te zien—of gewoon omdat het kan. Probeer deze opmerking te vermijden en maak een compliment over iets anders.

Waar heb je dit onconventionele ontwerp vandaan?

Chic Living Room homify Living room Blue
homify

Chic Living Room

homify

Je merkt het al: deze vraag kan ook positief worden bedoeld, maar lijkt tocht een licht kritische toon te hebben. Maar is het niet de unieke, het eigenzinnige aan ontwerpen dat ons fascineert? Want anders dan anders is toch leuker dan allemaal hetzelfde en saai? Uit dus liever je enthousiasme of benadruk de uniciteit. Dat id hetzelfde maar klinkt veel beter. En niet vergeten: glimlach erbij! Zo weet de gastheer dat het positief bedoelt.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!