Hoe richt je een wijnkelder in? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe richt je een wijnkelder in?

Karmijn Simons Karmijn Simons
Modern Home Wine Cellar by BONBA studio Modern
Loading admin actions …

Heb je een kelder in je woning en weet je er niet zo goed wat je er mee moet? Misschien functioneert de ruimte momenteel als opbergruimte of rommelkamer en ben je er maar weinig te vinden. Hier kan verandering in komen! Wat dacht je van een wijnkelder inrichten? Niet veel mensen beschikken over een wijnkelder. Toch kan dit erg handig zijn als je veel wijnen tot je beschikking hebt. Je kunt op deze manier een hele collectie maken met bijzondere en lekkere wijnen. Heb je geen riante kelder? Ook met een klimaatkast kom je al een heel eind in de buurt. 

Een wijnkelder geeft je woning een extra luxe dimensie. Bovendien kan je je gasten aangenaam verrassen wanneer je de wijnkelder laat zien. Wil je weten hoe jij je wijnkelder inrichten kan? Lees dan snel verder! 

Hoe richt je een wijnkelder in?

Een wijnkelder inrichten, dat doe je niet dagelijks! Wanneer je een loze ruimte tot je beschikking hebt, kan een wijnkelder inrichten een leuke klus zijn. Je hebt een donkere ruimte nodig waar geen zonlicht direct naar binnen kan komen. Daarom is een kelder de meest logische plek. Bovendien heeft iedere wijn een constante temperatuur, waardoor de ruimte niet te warm mag zijn. De ideale temperatuur ligt tussen de 11 en 14 graden. Heb je een kleine kelder? Bedenk dan goed dat hier wellicht niet alle wijnen inpassen. Wanneer je een grote kelder hebt, maar slechts een aantal wijnflessen, moet je er goed overnadenken of een wijnkelder inrichten de juiste beslissing is. 

Voordat je je wijnkelder inrichten wilt, moet de ruimte optimaal geïsoleerd zijn. Dikke muren zijn belangrijk, waarbij natuursteen of baksteen het meest populair zijn. Twijfel je voordat je je wijnkelder inrichten gaat of er wel genoeg isolatie is? Je kunt extra isoleren met gipsplaten. Natuursteen is ook goed voor op de vloer. Je kunt natuurlijk ook voor heel iets anders kiezen, zoals zand of grind. Dit absorbeert het vocht. 

De vereisten

Er zijn een aantal vereisten waar je aan moet denken wanneer je je wijnkelder inrichten wilt. Zo moet bijvoorbeeld de wijnkelder trillingsvrij zijn. Wanneer je dicht in de buurt van een spoorbaan woont, is dit dus niet mogelijk. Een goede wijnkelder heeft geen overheersende geuren. Langdurige bloodstelling aan overheersende geuren kan de smaak beïnvloeden. Ook is de juiste luchtvochtigheid, belichting en ventilatie belangrijk. Er is dus heel wat waar je aan moet denken! Wij zullen je stap voor stap uitleggen hoe jij je wijnkelder inrichten kan. 

Transformeer de kelder

Een kelder kan slechts een muf hok zijn, waar je af en toe moet zijn. Toch kan je de ruimte als een wijnkelder inrichten. Je kan hiermee heel wat bekijks trekken bij vrienden en familie. De vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor wil je de wijnkelder gebruiken? Wanneer je je wijnkelder inrichten wilt, heb je meerdere mogelijkheden. Wil je het voor eigen gebruik, of ben je van plan om een eventuele zaak te beginnen? Houd er rekening mee dat wijnen verschillende periodes hebben om op dronk te komen. Hier moet je dus rekening mee houden voordat je je wijnkelder inrichten wilt. 

Luchtcirculatie en licht

Luchtcirculatie en licht is erg belangrijk als je je wijnkelder inrichten gaat. Een constante temperatuur ligt tussen de 9 en 14 graden celcius. Een temperatuur wisseling kan meegaan met de seizoenen, wat volkomen normaal is. Het is belangrijk dat de wisseling geleidelijk gaat. De wijn kan niet op de tocht staan. Ventilatie in de wijnkelder is belangrijk, want dat is wat anders dan tocht. 

Een wijnkelder inrichten hoeft niet alleen functioneel te zijn. Je kunt sfeer creëeren door de juiste verlichting te kiezen. Het hangt af van je eigen stijl. Zo kan je bijvoorbeeld voor een traditionele verlichting kiezen, maar je kan ook knalkleuren gebruiken om de wijnkelder op te fleuren. Ledverlichting is een goede keuze. Twijfel je welk licht het beste in de ruimte past, wanneer je je wijnkelder inricht wilt? Lichtdesigners kunnen je helpen. 

De luchtvochtigheid

Iedere wijn heeft een constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Zo kan het goed rijpen. Wanneer de vochtigheidsgraad te hoog is onstaat er schimmel in de kurk. Is de luchtvochtigheid te laag? De kurk zal uitdrogen. De vochtigheidsgraad schommelt het best tussen 60 en 80 procent. Wanneer je dus je wijnkamer inrichten wilt, is de luchtvochtigheid een belangrijke factor om rekening mee te houden. 

Kies het perfecte wijnrek

Wijnrekken zijn natuurlijk het belangrijkste wanneer je je wijnkelder inrichten wilt. Je kunt wijnrekken op functionaliteit en uiterlijk kiezen. Houd in je achterhoofd dat het rek groot genoeg moet zijn voor een aardige voorraad. Kies ook voor een wijnrek waarbij het mogelijk is om flessen afzonderlijk op elkaar te leggen. De wijnflessen kan je het beste liggend bewaren. Op deze manier blijft de kurk vochtig. Heb je een hoge luchtvochtigheid? Dan raden we het aan om de etiketten te beschermen. Dit kan namelijk schimmelen, waardoor het etiket onleesbaar kan worden. De wijn wordt niet door de schimmel aangetast. Je wijnkelder inrichten doe je op deze manier goed voorbereid!

Bijzondere ruimte

Je hebt verschillende opties wat betreft wijnrekken uitkiezen. Het hangt vooral af van de ruimte die je hebt. Wanneer je je wijnkelder inrichten wilt, verdiep je dan in de verschillende rekken. Je wilt immers een goede keuze maken, want het kan een hele investering zijn. 

Wijnklimaatkasten

Heb je geen geschikte ruimte voor een wijnkelder? Wanneer je je wijnkelder inrichten wilt, kan je een wijnkast met klimaatbeheersing nemen. Hierbij zijn verschillende temperaturen in de kast te bereiken. Bovendien kan de wijn er in opgeslagen worden voor de lange termijn. Ideaal als je kelder of ruimte niet aan alle eissen kan voldoen. Op deze manier kan je zorgeloos je wijnkelder inrichten.

De kosten

Iets wat je in acht moet nemen, is dat een wijnkelder inrichten een flinke investering is. De prijs hangt af van veel factoren, zoals de grootte, je wensen, het tijdsvlak en mogelijkheden. Wanneer je hier rekening mee houdt en je je wijnkelder inrichten wilt, zal het zich uiteindelijk terugbetalen met bijzonder goede wijnen en een uiterzonderlijke mooie wijnkelder. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet? 

Wil je inspiratie opdoen met andere verbouwingen? Laat je inspireren en neem vervolgens de grote stap: je eigen wijnkelder inrichten! 

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!