Hoe creëer je een sfeervol industrieel interieur?

Stoa. Stoa.
Rehabilitación en la Cerdanya, dom arquitectura dom arquitectura Other spaces
Loading admin actions …

Industrieel design is tegenwoordig erg populair en heeft verschillende uitdrukkingsvormen, waarbij  de ene keer de nadruk vooral op steen en metaal ligt, terwijl de andere keer ook hout een belangrijke rol vervult. Hoe de rolverdeling der materialen ook is: altijd komen ze samen in een minimalistisch design. De essentie telt, niet de opsmuk. Het bijzondere van industriële stijl is juist het materiaalgebruik, want een aantal jaren geleden was het not done om een kale betonnen muur in je interieur te hebben en van lampen van beton had nog niemand gehoord;  deze dingen behoorden misschien bij een kraakpand in de punkscene, maar zeker niet in een respectabel burgerlijk interieur. De designwereld is echter veranderd, en daarmee de mentaliteit van de mensen, waardoor er nu interieurs gecreëerd kunnen worden, waarvan ontwerpers jaren geleden (hoewel misschien enkele) alleen maar konden dromen. Ontwerpers lijken steeds de essentie van het design te zoeken, maar waar komt dat zoeken toch vandaan? Hoe hadden we op eens die gestripte, kale, betonnen oppervlaktes, die nu de muren van ons interieur zijn? Misschien vinden we de antwoorden in de ontwerpen, die we in dit artikel aan je laten zien, misschien komt het antwoord niet vandaag, of morgen, maar als we het industriële design een tijdje aandachtig zelf ervaren hebben. Kijk met ons mee naar het  industriële top design om je interieur sfeervol in te richten!  

Industrieel & Rustiek

In deze kamer valt het direct op, dat vooral de metalen elementen in deze kamer, zoals de haard, de  lamp en de trap, de ruimte industriële eigenschappen geven. De muur, de vloer en de prachtige kale balken aan het plafond, kunnen ook als rustiek of landelijk getypeerd worden, maar kunnen evengoed voor industrieel doorgaan, dit laatste wordt door de algehele industriële sfeer in de ruimte versterkt. Er is veel natuurlijk daglicht dat de kamer binnen valt, en je ziet door de grote ramen goed, hoe het rauwe, minimalistische interieur afsteekt bij het groene, ronde en daardoor visueel 'zachte' landschap. De zachte bank en de heerlijke stoel bij het raam, zorgen voor het comfort ten midden van de krachtige visuele taal, namelijk die van de stenen, het metaal en het hout.

Industriële Verlichting

Deze lampen zijn strak, minimalistisch en lijken wel mini lantarenpalen te zijn. Ze zijn een goede manier om je industriële interieur te verlichten! Door hun eenvoudige vorm haken ze aan op een, laten we zeggen fabrieksesthetiek, waarbij de functionaliteit en vorm welhaast in elkaar overlopen. Geen opsmuk, geen overdaad, direct naar de kern! Zo zijn deze lampen ook vormgegeven. 

Warm en Koud

Deze prachtige industriële lampen zijn gemaakt door de Nederlandse ontwerper Renate Vos. Zij  creëert voornamelijk functionele interieurobjecten en accessoires. Tijdens haar werk zoekt ze gericht de grenzen van de techniek en het materiaal op, waardoor ze telkens innovatieve toepassingen en combinaties ontdekt, die haar creaties een sprankelende levenskracht geven. Alle ontwerpen van Renate zijn herkenbaar en geliefd om hun heldere, welsprekende ontwerptaal; die spreekt over de essentie van de dingen.    

De hanglampen zijn het resultaat van een esthetisch experiment, waarbij beton en siliconen rubber gemixt zijn. Door hun bijzondere samenstelling geven de lampen en bijzonder warm licht, dat duidelijk contrasteert met het koude beton. Je kunt zeggen, dat het een lamp van tegenstellingen is: hard (beton)/zacht (rubber), koud (beton)/warm (het mooie licht van de lamp).

 Deze artistieke lampen passen perfect in een industrieel design en geven er werkelijk een unieke sfeer aan!

Zacht en Hard

Vos creëert naast excellente lampen ook bijzondere decoraties voor een industrieel of minimalistisch interieur. Deze conceptuele decoratie wordt gekenmerkt door de tegenstelling hard/zacht, die we zoëven al bij haar hanglampen zagen. Het beton en het siliconen rubber zijn beiden belangrijk in de wereld van de industrie, waarin de hardheid van materialen, maar ook de zachtheid of de flexibiliteit een grote rol spelen. Maar waarom heet het werk 'Nest'? Het ligt natuurlijk voor de hand, dat het werk zo heet vanwege zijn vorm. Maar hoe zit het op het conceptuele vlak? Wat is de betekenis van het werk? Is er überhaupt een betekenis? Dit interessante werk roept vragen op die je natuurlijk zelf mag beantwoorden, dat is ook de kracht van dit werk, maar een ding is zeker: het staat prachtig in je industriële interieur!

Wil je meer design zien van Renate Vos, dan moet je echt even haar prachtige projecten bekijken! 

Voor advies op het gebied van design & interieur vraag het onze experts op het forum!

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine