10 fantastische tuinideeën voor kleine ruimtes | homify

10 fantastische tuinideeën voor kleine ruimtes

larapappers larapappers
EcoEntorno Paisajismo Urbano Modern Garden
Loading admin actions …

Vaak worden bloembakken en groenstroken in een tuin vermeden omdat ze veel ruimte in beslag nemen. Ook heeft men vaak geen behoefte aan bloempotten omdat ze in de weg staan en de toegang tot de woning belemmeren. Toch genieten we allemaal graag van een tuin, hoe kan dit dilemma opgelost worden?

Wij laten jou vandaag 10 voorbeelden zien van relatief kleine tuinen die op de juiste manier beplant zijn. Met een beetje groen maak jij namelijk van jouw tuin een waar paradijs!

Optie 1: groen aan één kant

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een tuin klein oogt. Het is bijvoorbeeld een smalle tuin, of de vorm van de tuin is erg bijzonder. Het is daarom belangrijk voordat je planten aanschaft om eerst de vorm van jouw tuin goed te bestuderen.

Als je bijvoorbeeld een lange, smalle tuin hebt is het aan te raden planten aan te schaffen die de hoogte in gaan en deze planten slechts aan één kant te plaatsen zodat de tuin niet snel vol oogt.

Optie 2: benut de muur

Bij het plaatsen van bloembakken in kleine ruimtes is het belangrijk dat je de muur benut. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de tuin niet te snel vol oogt en dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. 

Let er echter op dat planten veel vocht met zich mee brengen en dat je dus regelmatig de muren moet checken en onderhouden. Bij het project op de foto zie je dat er daarom gebruik gemaakt is van grote bloembakken waardoor de muur niet snel beschadigd wordt. 

Optie 3: een bijzonder terras

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt: groen aanleggen in een kleine tuin. Bloempotten staan misschien in de weg en groen stroken belemmeren al snel de doorgang.

Maar hier is een handige oplossing voor. Leg het terras van jouw tuin zo aan dat er rekening wordt gehouden met de beplanting. Op die manier struikelt niemand over losse bloempotten. Op de foto zie je dat er aan weerszijde een ruimte vrij is gemaakt voor beplanting.

Optie 4: potten en plantenbakken

Wanneer de ruimte van een tuin aan de kleine kant is, moeten de hoeken van de tuin niet vergeten worden. In de hoeken kun je namelijk plantenbakken en bloempotten plaatsen. 

Zo zie je bij deze tuin dat er van ieder hoekje gebruik gemaakt is. Overal waar je kijkt zie je groen; aan de muur hangen bloembakken en op de grond staan bloempotten. Hoewel het een kleine tuin is, waan je je toch in een groene oase.

Optie 5: speelse bloembakken

Vaak is het lastig om een ruimte optimaal in te delen; het plaatsen van bloempotten zorgt voor een rommelige look, maar aan de andere kant wil je ook geen saaie tuin hebben.

In dit geval kun je voor speelse bloembakken kiezen. Zoals je op de foto ziet zorgen de rondvormige bloembakken voor een uitnodigende sfeer zonder dat er veel onderhoud voor nodig is of dat er veel plek in beslag genomen wordt.

Optie 6: groen en tegels gecombineerd

Een speelse optie voor het aanleggen van jouw tuin is het afwisselen van groen met tegels. Op deze manier zorg je namelijk voor een mooi effect; het groen en de tegels gaan in elkaar op. Ook kun je dit goed combineren met andere planten.

Optie 7: verschillende niveaus

Een andere mogelijkheid is om met verschillende niveaus te spelen. Op deze manier maak je namelijk optimaal gebruik van de ruimte; je werkt de hoogte in.

Bij deze tuin zie je dat er door middel van een trap en een verhoging verschillende niveaus in de tuin zijn ontstaan. Een lust voor het oog!

Optie 8: rondom het vuur

Misschien vind jij het terras in jouw tuin het belangrijkst. Ontwerp dan jouw tuin zo dat het terras centraal staat.

Bij deze tuin zie je dat er een klein vuurtje gecreëerd is. Daaromheen is het terras gemaakt. De beplanting komt als laatste, het verdwijnt in de achtergrond. 

Ben jij niet tevreden over het ontwerp van jouw tuin? Raadpleeg dan gerust een professional.

Optie 9: slechts één kant is niet beplant

Moroccan style garden Gullaksen Architects Mediterranean style garden
Gullaksen Architects

Moroccan style garden

Gullaksen Architects

Bij deze tuin is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, het terras wordt omringd door groen en er is zelfs plek voor een zwembad.

Door te kiezen voor meerdere groene muren zorg je voor een harmonisch geheel. Je kunt jouw muren groen maken door middel van bloembakken, maar ook door het gebruik van klimplanten zorg je voor een groene look.

Optie 10: groen hoog in de lucht

We sluiten deze reeks tuinen af met een tuin die weinig beplanting op de grond heeft en waar de bloempotten hoog aan de muur prijken. Op deze manier heb je weinig onderhoud (je moet af en toe de bloempotten vervangen) en geniet je toch van een beetje groen. 

Heb jij behoefte aan meer inspiratie voor jouw tuin? Geniet dan ook van deze 7 bijzondere tuinen.

Casas inHAUS Modern Houses

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!