Lederen zithoeken, tien inspirerende voorbeelden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Beltman Architecten Modern Living Room
Loading admin actions …

Lederen zithoeken zijn terug van weggeweest. Waar ze eerder afgeschreven werden als zijnde kil en afstandelijk, zijn ze nu weer terug in onze interieurbeleving. De lederen zithoeken, als bank of als kleinere bank met matching stoelen, zien we terug in moderne designs. Het zijn daarbij vooral de verschillende kleuren en strakke vormen die opvallen. Ook in interieurs die flirten met de vintage stijl is de lederen zithoek een graag geziene gast. De geleefde look die oud leder kan hebben is daarbij een uitgangspunt om op voort te borduren. In dit ideabook bekijken we verschillende inrichtingen die allemaal draaien om hun epicentrum: de lederen zithoek.

Witte lederen zithoeken

Dit huis, inclusief witte lederen zithoek, is gemaakt om samen in te kunnen zijn en te genieten van elkaars gezelschap. Door daarbij te kiezen voor een witte modulaire zithoek kan die beleving precies zo ingedeeld worden als de bewoners zelf voor ogen hebben.

Zwart als de nacht

Deze lederen zithoek set bestaat uit twee stoelen in zwart leder en een bijpassende bank. Op de strak gegoten vloer komt deze moderne zithoek mooi tot zijn recht. De strakke lijnen van de lederen zithoek corresponderen op een prettige manier met de rechte lijnen die de architect heeft ingezet om het lichaam van het huis te benadrukken. Dat de zwarte zithoek vervolgens is aangevuld met een enkel beige exemplaar is een interessante zet. Wat ons opvalt is dat het beige van de stoel een mooie middenweg is tussen het strakke zwart van de lederen zithoek en het bruin van de omlijsting van zowel ramen als stucwerk.

Suede om in weg te zakken

Deze landelijke zitkamer is voorzien van een aantal bestanddelen die de titel 'huiselijk' mogen wegdragen. Van de stoere landelijke vloer tot de gezellige open haard en de ronde tafel. De lederen zithoek aan de achterzijde van de ruimte maakt het vervolgens af. We zien hier mooi geïllustreerd hoe een lederen bank van groot formaat zijn stempel kan drukken op een interieur. Een kleinere lederen zithoek was in deze ruimte ongetwijfeld weggevallen, maar door een suède bank te kiezen met ruim voldoende zitplekken voor een groot gezin wordt het huiselijke streven van deze ruimte mooi benadrukt.

Strak in het leer

De lederen zithoek die we in deze woonkamer terugzien doet geen concessies. De luxe lederen bank is modern, strak en bovenal enorm wit. In deze bank zien we de uitgangspunten van de moderne inrichting terug. We zijn wars van overbodige frutsels, niet langer fan van draaierige prullen. Het fijne aan deze ruimte met haar ruime lederen zithoek is hoe je je blik volledig op de buitenwereld kan richten. In deze zitkamer is het niet zozeer het in- alswel het exterieur dat vraagt om aandacht. Door een lederen zithoek te kiezen die dit wijde perspectief ondersteunt, krijg je als bezoeker alle mogelijkheden om te genieten van het wijdse landschap.

Het gedroomde compromis

We zien hier dat er alle ruimte is voor perspectief en dat er bovendien alle ruimte is om van de omgeving te genieten. Toch is deze ruimte met haar zwart lederen zithoek opgebouwd om vooral met elkaar de interactie aan te gaan. Door het plaatsen van een groot vloerkleed dat het zitgedeelte van de woonkamer 'afschermd', wordt de functie beschermd. De zwarte lederen zithoek zorgt hier voor diepte en rust in een ruimte die anders wel heel wit uitgevallen zou zijn.

Vintage lederen zithoek

Tot nu toe bezochten we voornamelijk moderne en landelijke inrichtingen, maar ook de vintage stijl mag natuurlijk niet missen waar het op de lederen zithoek aankomt. We starten met dit fijne en geleefde leren exemplaar. In combinatie met het vintage vloerkleed en de veelvoud aan prenten aan de muur komt deze lederen zithoek volledig tot zijn recht. Zelfs het feit dat de kussens enigszins scheef ingezakt zijn en dat er duidelijk sprake is van een bank die al een (aantal) ronde(s) mee is gegaan, mag de pret niet drukken. Sterker nog, met het vintage uitgangspunt in ons achterhoofd verdient deze lederen zithoek in zekere zin toch een schoonheidsprijs.

Vintage met modern

Er valt veel te onderzoeken in deze ruimte, er is bijzonder veel te zien. Zo is de muurbekleding het eerste wat ons opvalt, of zouden we het eigenlijk als 'volledige wandbekleding' moeten bestempelen? Het feit dat het namelijk niet alleen op de muur maar ook op het plafond en.. zelfs op de vloer lijkt terug te komen, is voor ons onbekend terrein. Toch werkt het wonderwel in deze ruimte en dat kunnen we tot op zekere hoogte herleiden tot het terugbrengen van de kleuren van de wanden in het meubilair. De donkere cognackleur van de zitbank, het bruin van de salontafels en het zwart van de twee moderne stoelen die de zithoek afmaken, ze zijn allemaal in lijn met de kleuren van de wandbekleding. Deze woonkamer is daarmee een mooi voorbeeld van hoe de inrichting voort kan komen uit de grootste meubelstukken, vaak de lederen zithoek, maar hoe het ook anders kan: in dit interieur vloeit de inrichting natuurlijk voort uit de wandbekleding.

Vintage liefde

Een laatste vintage interieur om ons Ideabook over lederen zithoeken mee af te sluiten. Wij zijn in deze woonkamer weg van zowel de lederen bank als het heerlijke vintage 'ei' om in weg te kruipen. Dat de ruimte slim is afgemaakt met een bijzonder tv-meubel en een goede vintage lamp helpt natuurlijk ook. De lederen zithoek echter is in dit vintage interieur duidelijk het middelpunt van de inrichting, en terecht. Het geleefde oppervlak dat we veelal bij vintage meubels, en ook bij deze lederen zithoek zien, geeft sfeer aan de ruimte. Doordat deze leren bank bovendien het licht mooi weerkaatst, blijft de ruimte open en toegankelijk. Met een doffere bank op de donkere vloer zou deze ruimte als snel bedompt over kunnen komen.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!