Fresco's en Modern Design : Laat je Muren Spreken | homify

Fresco's en Modern Design : Laat je Muren Spreken

Stoa. Stoa.
APOLONY ArtworkPictures & paintings
Loading admin actions …

Muurschilderingen zijn zou oud als de mensheid. In de Franse grotten van Lascaux, dicht bij Montignac, vinden we ze verscholen in de kalksteengrotten; ongeveer 13.000 jaar oud. Het maken van muurschilderingen zat er dus al vroeg in bij de mensheid. Dergelijk schilderingen hadden naar alle waarschijnlijkheid een rituele functie. Ze tonen ons een kudde stieren die rent. Een speciale variant van de muurschildering noemen we een fresco, daarbij breng  je verf aan op een vochtige kalklaag, die dan vervolgens opdroogt, waarna het werk voltooid is. Die fresco's vinden we in de catacomben van Rome, gemaakt door vroege christenen, die in de catacomben in het geheim kerk hielden, want het christendom was verboden in het Romeinse rijk van de derde eeuw na Christus. Later in de Byzantijnse periode,  en in de tijd van de Renaissance, vinden we prachtige muurschilderingen in paleizen en kerken. Denk bij dit laatste aan de fresco  gemaakt door Michelangelo op het plafon van de Sixtijnsekapel in het Apostolisch Paleis. Tegenwoordig wordt de oude kunst van het fresco vertaald naar hedendaags design, en komt deze techniek terug in eigentijdse muurschilderingen, maar ook in designobjecten.      

Flora Artwork

Deze fleurige werken zijn gemaakt door Irene Semelka, en bezitten de zeggingskracht van een fresco, evenals de strakke lijnen van modern design. Het beeldvlak is in kleine vierkantjes verdeeld, waardoor de werken een rasterachtig karakter krijgen. De flora heeft een speels en lief uiterlijk, enerzijds door de kleur, en anderzijds door de zachte vormen. Die zachte vormen zijn echt een karakteristiek kenmerk van de vroege fresco's. De lijsten om de werken heen zijn minstens zo belangrijk, ze geven het werk stevigheid, waardoor het zich ook in een strak, zakelijk interieur goed staande weet tehouden.

De Kleine Kracht

Semelka heeft met dit werk een kleine kracht aangeboord. Of is het de zachte kracht? Het is een kracht die vanuit het nietige, breekbare detail oplicht, en het werk zijn aura geeft. Het kleurenschema is eenvoudig, en dit maakt dat het werk een zeker rust uitstraalt. Het is een fijne toevoeging aan je interieur, en je zult er zeker een fijn gevoel van krijgen. Gewoon even lekker relaxen met een kopje thee, een muziekje op, en kijken naar dit prachtige werk dat aan je muur hangt.

Primitieve Schoonheid

Dit werk heeft een oerkwaliteit en doet denken aan een grotschildering. Het is dan ook 'oermooi' te noemen. Met een goede belichting haal je in de avonduren het maximale uit dit werk. Je ziet dat het goed samengaat met strakke lijnen en ledverlichting, en dat is deels te danken aan de zwarte, metalenlijst die om het werk zit, maar het komt ook door het eenvoudige kleurenschema. Als je al de designproducten los van elkaar zou zien, dan zou je misschien niet denken dat ze goed samen zouden gaan. Zo zie je maar, je moet wat durf hebben om een geweldig resultaat te kunnen bereiken.

Klassiek Onderwerp

Deze muurschildering heeft een classicistisch onderwerp, de lijnen zijn strak en het werk heeft een bepaalde symboliek. Twee tortelduiven, of vredesduiven, bevolken deze verstilde wereld. Uit de vaas groeit iets wat nog het meest lijkt op een jonge struik, of is het de aarde en haar geliefde de maan? Misschien is het ook wel gewoon vorm en decoratie, en niet meer dan dat. Wellicht… ..

Vrolijk Drieluik

Op deze muurdecoratie zie je een aantal exotische vogels, het geeft een vrolijke vibe in je interieur. Omdat dit werk een een drieluik is, krijgt het net iets meer een designkarakter. Kinderen houden ook veel van deze voorstelling, vanwege zijn fleurige, vrolijke karakter. Het achtergrond is subtiel en heeft zijn wortels in de frescotechniek. Op de voorgrond zien we de prachtige, tropische vogels die in een Aziatische stijl geschilderd zijn. Met dit werk in je interieur heb je aan ontspanning geen gebrek.

Mural Submarino

Volgens de Griekse mythe is het continent Atlantis vergaan. Vele mensen hebben er te vergeefs naar gezocht. Toch is het deze kunstenaar gelukt er een voorstelling van te maken, met veel antieke elementen, het is dus naar Grieks model gemaakt. Als je deze studeerkamer binnenstapt, kom je terecht in het oude Griekenland. De Grieken waren in de oudheid trots op hun bouwkunst en filosofie, maar het meest trots waren zij op hun schilderkunst, omdat deze als geen andere kunst de  illusie van de werkelijkheid kan oproepen. De filosoof Plato zegt er aardige dingen over.     

Close Up

De vrouw op de voorgrond staat wel op de muurschildering, maar lijkt niet door de golven verslonden te worden, alsof ze hetgeen wat er achter haar gebeurd slechts droomt. Ze is ook duidelijk geen zeemeermin of onderwaterbewoner. Het is een vraag waarmee de kunstenaar de toeschouwer achterlaat, en dit kenmerkt een goed kunstwerk. Want zeg nou zelf, wie houdt er nu niet van een intrigerent mysterie op zijn tijd? 

Voor liefhebbers van hedendaagse, religieuze fresco's is het werk van Maria Chiara Tonucci een aanrader.

Ben je benieuwd naar textiel kunstobjecten voor aan de muur, dan is Paola Lenzu een interessante ontwerper.

Casas inHAUS Modern Houses

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!